Budgetforlig med både roser og torne
De 4 kommuner, som FOA Randers dækker: Favrskov, Syddjurs, Norddjurs, Randers, og Region Midt har nu alle indgået aftaler om det kommende års budget.
Der er stor forskel på vilkårene og muligheder i de enkelte kommuner og regionen. Forløbet omkring budgetforhandlinger blev også en anelse mere kaotiske end normalt, da økonomiaftalen, der danner grundlag for den lokale offentlige økonomi, først meget sent blev forhandlet på plads pga. folketingsvalg og lange regeringsforhandlinger.
Økonomiaftalen betød en opfordring til fokus på velfærd og dermed en mulighed for både kommuner og regioner til at prioritere bedre vilkår for bl.a. FOAs medlemmer. En mulighed som ikke alle benyttede sig af.
Randers Kommune
I Randers vælger man at sænke serviceniveauet generelt. Samtidig kortsluttede politikerne processen og indgik budgetforlig inden alle havde haft mulighed for at komme med indsigelser og bemærkninger. 2 dag før høringsfristen sluttede, kunne vi læse i avisen, at Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti havde indgået aftale om budgettet for 2020 uden at tage forbehold for mulige ændringer, hvis der skulle komme nye oplysninger. Samtidig vælger man fra kommunens side at benytte så sindrige beregninger og mærkelige opstillinger i budgetterne, så selv de hærdede økonomer i FOAs forbundshus har svært ved at finde hoved og hale i tallene. Det kan gøre det vanskeligt for almindelige borgere at søge indflydelse.
Norddjurs Kommune
På trods af store økonomiske udfordringer i Norddjurs Kommune har man formået at indgå en aftale, der sikrer økonomisk stabilitet og et uændret serviceniveau. De meget dystre forudsigelser ser dermed ud til at være afværget for denne gang.
Samtidig skal vi anerkende, at selvom kommunen har gennemført store besparelser i 2019, så har man formået at skabe ro omkring medarbejderne og deres arbejdssituation i hvert fald på FOAs områder. Der er gennemført en tydelig proces, hvor der er sikret medarbejderindflydelse og -medbestemmelse.
Syddjurs Kommune
I Syddjurs lægges der op til besparelser bl.a. en generel sænkning af afregning for kørsel i egen bil fra høj til lav takst. Særligt i hjemmeplejen kan denne beslutning få store konsekvenser. Mange medarbejdere lægger bil til for at transportere sig imellem borgerne. Udgifterne til egen bil falder ikke, selvom taksten nedsættes og i sidste ende kan det betyde en øget udgift for kommunen i forhold til indkøb af nye hjemmeplejebiler.
Desuden ser vi med stor bekymring på kommunens vision at gøre øget brug af frivillige i fremtidens træning og aktivitet.
Favrskov Kommune
I Favrskov står et enigt byråd bag budgetaftalen, der betyder en udvidelse af servicen på 17,3 mio. Størstedelen af udvidelserne går til handicap- og psykiatriområdet, der fra 2020 får tilført godt 10 mio. kr. Hertil kommer 2 mio. kr. til indsatser på børne- og skoleområdet samt 1,3 mio. kr. til at styrke sagsbehandlingen på børne- og familieområdet.
Samtidig er der godt 6 mio. kr. i reduktioner, som omfatter en lang række mindre tiltag, hvor kun de færreste har direkte indflydelse på servicen over for borgerne.
Region Midtjylland
På det regionale område betød regeringens økonomiaftale en øget ramme til sundhedsområdet. Det hårdt plagede Aarhus Universitetshospital får langt den største del af pengene, men der bliver også tilført midler til Regionshospitalet i Randers. 6 mio. kr. nu og yderligere 27 mio. kr. fra år 2020-2023.
Også Psykiatrien bliver tilført ekstra midler. Det er dog ikke nok til at opveje de massive besparelser, der har præget om i de seneste år.
Samlet set er der altså tale om både roser og torne. Tendensen går dog i den positive retning.
Den lokale offentlige økonomi er stadig stramt styret fra Christiansborg, og den nye regering har endnu ikke haft mulighed for at rette op på alle de besparelser, der er gennemført igennem de senere år. Hvis godt begyndt er halvt fuldendt, så ser det lysere ud for FOAs faggrupper i den kommende tid.
Lene Hartmann, afdelingsformand