Delegationen fra FOA Randers kongres 2019
Delegationen fra FOA Randers

Kongressen - kort fortalt

FOA Randers sendte 25 delegerede afsted til kongres 2019. Et stramt program med mange indtryk, mange debatter, mange ”hov-sagde-de-det”-oplevelser og meget mere.
Vi fik sat flere aftryk på kongressen bl.a. en ændring i forbundslovene, og ikke mindst var vi med til at bevirke, at kongressen vedtog en udtalelse om opsigelse af velfærdsforliget.

Vi startede hjemme hos os selv tirsdag morgen kl. 04.00-04.15 og skulle være klar ved FOA bussen kl. 06.00 i Randers.

Selve kongresåbningen var kl. 10.00, hvor Mette Frederiksen var inviteret som gæstetaler. En meget god tale, hvor hun takkede for samarbejde, talte til os som kolleger, og udtrykte et ønske om at fortsætte med den gode udvikling – så længe bukserne (budgettet) holder.

Så blev man faglig stolt, da alle fanerne gik i indmarch under fælles sang. Et stort øjeblik.

Næstformand Thomas Enghausen bød velkommen, og herefter aflagde Mona Striib den mundtlige beretning.

Beretningen affødte en meget passioneret debat. Hele 22 talere af 7 minutter (nogle over tid) gav deres mening tilkende på talerstolen. Bl.a. var afdelingsnæstformand Nana Højlund Corfitz på talerstolen. Beretningen blev enstemmigt godkendt, og så tog vi hul på de vigtige temadebatter.

Nana på talerstolen 
Se afdelingsnæstformand Nana Højlund Corfitz på talerstolen 

Temadebatter og FOAs mål
FOA medlemmerne er ”Virkelighedens Velfærdseksperter”, sagde Mona Striib i indledningen til temadebatterne om FOAs mål.

Delegationen fra FOA Randers havde forberedt sig på debatterne hjemmefra.

En del af debatterne var nogle ”meningsmålinger” blandt alle de delegerede. Det gav debatterne en anden retning, end det vi havde forberedt, men vi var 2 gange oppe og udtrykke FOA Randers' holdning

Temaerne for debatterne var:

  • Velfærd i verdensklasse forudsætter gode arbejdsvilkår
  • Forandring er et vilkår – udvikling skal være en ret
  • Utryghed og nedslidning – ikke på vilkår
  • Retfærdig løndannelse og ordentlige vilkår til alle FOA-medlemmer.

Arbejdsfællesskab, solidaritet, faglighed, FOA på langt sigt, rekruttering, fremtidens arbejdsmarked kræver uddannelse - var nogle af de ord og sætninger, som blev brugt ofte, og vi brugte dem selv meget i debatterne ved vores borde.
Det ser vi som et bud på de bærende elementer for den kommende kongresperiode.

Første dags kongres blev fra 04.00 – 22.30, så vi var trætte, da vi nåede hen til hotellet.

Dag 2 fortsatte debatterne om målprogrammet. Efter debatterne skulle kongressen endeligt behandle og godkende FOAs mål for den kommende periode.

Der var igen megen debat, med mange vinkler til emnerne. Det kræver sin delegerede at være koncentreret under hele debatten; vi skulle have øje for detaljen i tekst og tale, have fokus på opsamlinger undervejs, for generelle opdateringer fra afdelingsformand Lene Hartmann, samt at have øje for hinanden ved de 3 delegationsborde. FOA Randers havde som nævnt 25 delegerede ud af 589 stemmeberettigede.

De delegerede kommer fra afdelingen og de 3 sektorer, og vi har alle været gode til at se og møde hinanden.

Det samarbejde/sammenhold vi har fået undervejs ved kongressen, har givet god grobund for det fremtidige samarbejde. Det har været utrolig godt, at vi har været blandet ved bordene, været på samme hotel og flere samlinger undervejs.

Kongressens 2. dag varede fra 07.00 – 01.00, så igen var vi trætte, men også meget fyldte af meget information, debat og egne refleksioner.

Lovændringer, regnskab og valg 
Dag 3 er mere teknisk, der skal gennemgås og besluttes lovændringer, regnskab og valg af formand, næstformand, forbundssekretærer samt kritiske revisorer.

Her brugte vi vores stemmekort flittigt, og i vores delegation har vi med stolthed kunnet stemme, som vi ville. Det skal forstås sådan, at efter gennemgang af materialet og med baggrund i de tilbagemeldinger, I som medlemmer af FOA Randers er kommet med, har vi selv kunne danne os en mening/stemme, og dermed har vi kunnet være en del af de 589 stemmer og ikke kun en del af FOA Randers 25 stemmer. Vi stemmer individuelt og ikke som gruppe, hvilket vi er stolte af.

FOA Randers havde indsendt et ændringsforslag til forbundslovene for at gøre lovene mindre kringlede og mere forståelige.
Ændringsforslaget blev stemt igennem med et overvældende flertal.

Et af de store emner, der blev vedtaget, var udtalelsen: ”FOA kongres 2019: Sig farvel til velfærdsforliget”, hvor FOA Kongres 2019 opfordrer de politiske partier til at sige farvel til velfærdsforliget fra 2006. Udtalelsen blev til på foranledning fra FOA Randers.

En anden vigtig beslutning var, at Hovedbestyrelsen skal begynde at arbejde med en mulig strukturkongres, der skal se på den fremtidige struktur i organisationen.

Kongressen uddeler hver gang donationer: Denne gang var det 70.000 kr. til International Børnesolidaritet samt 70.000 kr. til Sjælsmarks Venner, sidstnævnte var meget rørende. Børnenes barske vilkår gav refleksioner om ”om vi kan være det bekendt”.

 

Nu er vi fyldte med gå på mod og kampgejst for at gøre en forskel i den kommende kongresperiode. Vi vil kæmpe som besat og ser positiv frem til, hvordan vi kan bidrage til at gøre målprogrammet og kongressen øvrige beslutning til virkelighed for medlemmerne af FOA Randers.

 

På vegne af delegationen

Signe og Anita