Nyt fra A-kassen marts 2019

Denne gang er der nyt om:
- afholdelse af restferie
- udbetaling af feriepenge til efterlønnere
- Brexit: hvad betyder det for mig
- og endeligt kan du læse om at det er vigtigt, at du kontakter a-kassen, hvis du får et ansættelsesbrev

Restferie skal afholdes inden 30. april 2019

Ferieåret slutter den 30. april og du skal derfor afholde din restferie senest denne dato.

Ansøgning om feriedagpenge
skal ske på en særlig blanket, som du kan finde på www.foa.dk. Blanketten skal være i A-kassen senest 1 måned før, ferien skal afholdes for, at feriedagpengene kan udbetales til tiden (en uge før feriens start).
For at få feriedagpenge, skal du have dagpengeret, være på forlængede dagpenge, eller være i arbejde.

Egen optjent ferie skal holdes først
Før der kan udbetales feriedagpenge fra A-kassen, skal du som hovedregel først have afholdt din egen optjente ferie – det kan være feriepenge, du har på ”borger.dk” eller ferie, du afholder med løn. Husk at påføre alt egen optjent ferie på din ansøgning om feriedagpenge.

Besked til jobcenteret
Du skal være opmærksom på, at du som ledig skal meddele din ferie til Jobcentret (JC) senest 14 dage før første feriedag – da du ellers skal stå til rådighed under ferien.

Hvis du ikke har meddelt ferie til jobcentret senest ved feriens start, vil der først kunne udbetales feriedagpenge fra den dag, hvor du har oplyst ferien.


Udbetaling af feriepenge når du er efterlønner

Du skal huske at kontakte a-kassen, inden du ønsker at afholde din ferie. Så kan a-kassen registrere perioden, så der ikke udbetales efterløn samtidig.

Feriepengeinfo videregiver oplysninger til a-kasser om ferieudbetaling, men da det først bliver indberettet bagud, er det vigtigt, at du melder din ferie i tide til a-kassen.

Hvis du får udbetalt feriegodtgørelse uden at afholde ferie (f.eks. restferie ved ferieårets slutning), skal denne også modregnes i efterlønnen.

Husk også at påføre ferieperioden på ½-års erklæringen, hvis du har afholdt ferie indenfor det sidste halve år.

Hvis du er i tvivl om dette så kontakt a-kassen.

 

Brexit: Hvad betyder det for mig, når Storbritannien forlader EU?

Den 29. marts 2019 træder Storbritannien ud af EU. Det betyder, at Storbritannien ikke er med i de aftaler, der gælder mellem EU-landene, og det kan få betydning for dig, som a-kassemedlem, og din ret til arbejdsløshedsydelser.

Hvis Storbritannien forlader EU den 29. marts uden en udtrædelsesaftale, vil den danske regering fremsætte lovforslag om en overgangsordning. Overgangsordningen skal sikre, at englændere, der bor i Danmark og danskere, der har boet og arbejdet i Storbritannien, bevarer deres eksisterende rettigheder til ydelser i Danmark – fx dagpenge og efterløn. Der er dog visse ændringer.

 

Kontakt os i a-kassen for vejledning om, hvilke regler der gælder for dig, hvis du skal rejse til Storbritannien, eller hvis du bor i Storbritannien og skal tilbage til Danmark.

 

Hvis du rejser til Storbritannien
Rejser du efter den 29. marts 2019, gælder der andre regler end i dag. Du skal eksempelvis fortsætte med at være medlem af en dansk a-kasse, hvis du på et senere tidspunkt skal søge om ydelser i Danmark, og du vil ikke længere kunne tage dine dagpenge med dig under jobsøgning i Storbritannien.

 

Hvis du vender tilbage til Danmark efter et ophold og arbejde i Storbritannien
Du vil fortsat kunne bruge perioder i Storbritannien med arbejde, arbejdsløshedsforsikring og bopæl til at optjene ret til a-kasseydelser i Danmark. Det kræver dog, at du medbringer dokumentation for disse perioder. Dokumentation kan være ansættelsesbrev, lønsedler, bopælsattest og opsigelsesbrev.

 

Hvis du er britisk statsborger og bor eller arbejder i Danmark
Du vil ikke længere kunne medregne perioder efter den 29. marts 2019 med arbejde og a-kasseforsikring i Storbritannien til at optjene ret til a-kasseydelser.

Inden den 29. marts 2019 skal du søge Statsforvaltningen om et registreringsbevis eller opholdskort. Det gælder ikke, hvis du allerede har fået udstedt et bevis - medmindre årsagen til dit ophold i Danmark har ændret sig. Det kunne fx være, hvis du er gået fra at være studerende til at være i arbejde.

Du kan læse mere om, hvordan du søger om arbejds- og opholdstilladelse på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

 

Hvis du er efterlønsmodtager eller snart skal på efterløn
Får du efterløn, eller går du snart på efterløn, og bor du allerede i Storbritannien, kan du fortsat få efterløn. Bor du ikke allerede i Storbritannien, vil du ikke kunne flytte til Storbritannien og tage din efterløn med dig efter den 29. marts 2019.

 

Kontakt os, hvis du får et ansættelsesbrev

Hvis du er afløser og får et ansættelsesbrev, er det vigtigt at du straks kontakter A-kassen.

Hvis du bliver omfattet af et opsigelsesvarsel over for din arbejdsgiver, ændres betingelserne for at modtage supplerende dagpenge. Din arbejdsgiver skal skrive under på en frigørelsesattest, som skal afleveres til os inden 5 uger, hvis du fortsat ønsker at modtage supplerende dagpenge. Du skal også aflevere en kopi af ansættelsesbrevet til os. Selv om dit ansættelsesbrev bliver sendt til den faglige afdeling, får vi ikke besked om dette i A-kassen.

Hvis det senere viser sig, at du er blevet ansat uden at vi har fået besked, risikerer du at skulle betale dagpengene tilbage.