Kvindernes internationale kampdag - den 8. marts

Der er stadig meget at kæmpe for - den 8. marts sætter fokus på den fortsatte ulighed imellem kønnene.

Kvindernes internationale kampdag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts.

Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning.

Mænd og kvinder levede vidt forskellige liv for blot lidt over 150 år siden, hvor kvinder ikke havde ret til at stemme, de måtte ikke tjene penge, og de havde ikke ret til at bestemme over deres egen krop.

Spoler vi frem til 2020, er der sket masser af positive forandringer – men der er i den grad stadig vigtige kampe at kæmpe på ligestillingsområdet, både herhjemme og internationalt.

I Danmark tjener mænd i gennemsnit mellem 14 - 18 procent mere end kvinder.
Kvinders andel i bestyrelser var i 2017 19 procent, mens andelen af kvinder i direktioner gennemsnitligt lå på 14,8 procent ifølge Danmarks Statistik.
Kun 30 procent af toplederne ansat i det offentlige er kvinder, selvom kvinder udgør 70 procent af alle offentligt ansatte.

Så der er stadig noget at kæmpe for - bak om kampdagen og de aktiviteter, der arrangeres i nærheden af dig.