Nyt fra a-kassen august 2020

Denne gang om nye muligheder for opkvalificering og nye regler om feriedagpenge

 

Nye muligheder for opkvalificering af ledige

Der blev indgået en politisk aftale den 17. juni om et ekstraordinært løft af ledige. Der afsættes 730 mio. kr. til nye opkvalificerings- og uddannelsesinitiativer. Du kan her læse om nogle af dem i en kort gennemgang.

  • Ret til en erhvervsuddannelse på 110 % af dagpenge i 2020-2021
  • Aftalen om uddannelsesløft styrkes, så man kan få 110% af dagpengene ved uddannelser inden for et område, hvor der er behov for arbejdskraft. Øvrige fag er stadig på 80% af dagpengene med mulighed for at låne op til 100%. Man kan tage en hel eller dele af en uddannelse f.eks. et grundforløb på ordningen.
  • 6 ugers jobrettet kursus fra første ledige dag
  • Fra 1. august 2020 får ledige mulighed for at tage kurser fra første ledighedsdag, hvor der er tale om kurser med særligt gode jobmuligheder. Det vil fremgå af en positivliste, hvilke kurser der er tale om.
  • Grundlæggende IT- og engelskkompetencer til flere
  • Alle ledige og beskæftigede skal have adgang til fagene FVU-digital og FVU-engelsk. Tilbuddet skal styrke lediges basale IT- og engelskkundskaber.
  • Styrkelse af voksenlærlingeordningen
    Arbejdsgiveren kan få tilskud til ledige som er ufaglærte eller faglærte med en forældet uddannelse. Ledige som er faglærte med en ikke forældet uddannelse, skal nu have 3 måneders ledighed, før arbejdsgiver kan få tilskud. Før var der et krav om 6 måneders ledighed.

Kontakt A-kassen for at høre mere om de nye muligheder, hvis du gerne vil opkvalificere dig i din ledighedsperiode.

 

Nye regler om feriedagpenge

Det nye ferieår starter den 1. september 2020. Dette har betydning for din ret til feriedagpenge fra a-kassen.

Den 1. september 2020 begynder der et nyt ferieår.

Når det nye ferieår begynder den 1. september 2020, vil du som noget nyt optjene feriedagpenge månedsvis i stedet for som tidligere for et år ad gangen. Det betyder, at når du får udbetalt dagpenge for september måned 2020, vil a-kassen på baggrund af udbetalingen udregne, hvor mange dage med feriedagpenge, du har optjent. Disse feriedagpenge vil du kunne få udbetalt allerede fra den 1. oktober 2020. Du kan altså få udbetalt feriedagpengene, så snart de er optjent, uden at du skal vente til starten af et nyt ferieår.

Du skal dog være opmærksom på, at du altid skal opfylde nogle betingelser for at kunne få udbetalt feriedagpenge. Du skal bl.a. have afholdt al den ferie, som du evt. har optjent hos din arbejdsgiver, før du kan få feriedagpenge.

Ingen optjening af feriedagpenge fra 1. januar 2020 til 31. august 2020

I perioden fra den 1. januar 2020 til den 31. august 2020 optjener du ikke ret til feriedagpenge på baggrund af de ydelser, som du får udbetalt fra a-kassen. Det skyldes, at du fra den 1. september 2020 kan få udbetalt dine feriedagpenge, så snart de er optjent, og at du altså ikke skal vente på, at et nyt ferieår begynder.

Sådan søger du om feriedagpenge

Du søger ved at indsende den elektroniske ansøgning ”ansøgning om feriedagpenge” i web a-kassen på www.foa.dk. Husk at læse vejledningen til blanketten før du udfylder den.