Faggruppelandsmøde i Social- og sundhedssektoren 2021

2 dage med fokus på faglighed

Sektorformand Torben Hollmann åbnede årets møde med kommentaren:

FOA er blevet en magtfaktor i dansk politik.

Som noget nyt var møderne inddelt i fagområderne. Der var et bredt udbud af repræsentanter for bl.a. portør, handicap, plejecenter, hjemmepleje, neurofys, somatik, social psykiatri, behandlings psykiatri, mellemledere og sekretariat.
Det var meget givtigt for alle og der var åbenhed omkring, at det er samme udfordringer, vi står i.

Ledermedlemmer
I fagområdet med lederne deltog 4 ledere fordelt geografisk over hele landet. Her blev drøftet ledelsesspænd, rekruttering af ledere og udfordringerne med at rekruttere faglærte medarbejdere samt til stadighed flere elever har psykiske udfordringer, når de starter i faget.
Derud over blev der drøftet påvirkningen af både lederes og medarbejderes arbejdsmiljø.
Generelt drøftede man, at kompetenceløft af både ledere og medarbejdere med fordel også kunne have fokus på mere bløde værdier, konflikthåndtering, kommunikation og positiv psykologi - Neuroaffektiv ledelse, hvor det enkelte menneske kommer mere i fokus.

Hjemmepleje, plejecentre og somatikken
I fagområderne omkring Hjemmepleje, plejecentre og somatikken var der fokus på kernefagligheden.
Der opleves for stort fokus på indsatser, kørerlister og opgaven, og for lidt fokus på det hele menneske. Der skal fokus på hvad vores patienter, brugere, klienter og borgere ønsker. Fælles for alle vores kerneopgaver er relationen. Relationen er altafgørende i arbejdet med mennesker, og relationen kan kun opnås gennem kontinuitet.

På landsgruppemøde var der oplæg v/Sidsel Vinge om FOA-gruppernes Kernefaglighed.
Helt klart meget værdifuldt at lytte til. Det er assistenterne, der er de nære i hjemmene, i plejen, i relationen med borgeren - så er sygepleje lige med sygeplejerske???
Vi er som social- og sundhedsansatte 70 % af det nære sundhedsvæsen og det ansvar forpligter, vi har fagligheden, og vi vil gerne have lov til at bruge den. Vi er ofte de første, der møder borgerne. Sygeplejefaglige opgaver løses af SOSU.

Fokus på faglighed og kompetence
Der er stor ulighed i kompetencer fra kommune til kommune, og det kunne være en ide at kigge på kompetenceprofiler mere nationalt frem for lokale retningslinjer – det vil styrke ensartetheden.
Mulighederne for at videre- og efteruddanne sig på akademiske uddannelses steder rundt i Danmark skal udvides og der skal mere fokus på Kompetencefonden.
Der findes flere værktøjer til at sætte fokus på faglighed:
Fagligt forum for assistenter, som er tilrettelagt af assistenter.
Sig det højt – gør det fagligt. En fysisk pakke, der kan bruges til netop at sætte fokus på fagligheden.

Sårbare ældre 
Endeligt var der workshop omkring sårbare ældre, hvor videnscenter for ældre har fået udarbejdet en rapport fra ældre, der modtager praktisk og personlig pleje af hjemmeplejen.

Rapportens resultater tyder alt på, at borgere med få ressourcer modtager mindre hjælp, end borgere med flere ressourcer og pårørende.
Dette er et særligt opmærksomhedspunkt, som vi som fagpersonale skal være opmærksomme på - at uligheden i sundhed har også de konsekvenser.

”Sygdom, fattigdom og kort uddannelse er altså ikke udtryk for en karakterbrist. Levevis er ikke et valg, men et vilkår. ” Morten Sodemann, professor SDU.

Venlig hilsen

Bettina Okholm, Somatikken
Merethe Jacobsen, Leder i Randers Kommune
Jack Thorøe Nielsen, Plejecentre Randers Kommune
Signe Fris Svenningsen, Visitationen Syddjurs Kommune