Nye ejendomsserviceteknikere

Studenterfest for rigtige mænd

Fredag den 31. august fik 22 nyuddannede ejendomsserviceteknikere overrakt deres uddannelsesbevis – eller svendebrev, som det hedder, når man har taget en faglært uddannelse. Studenterfesten foregik i Udviklingshuset HR i Nordborg. De nyuddannede ejendomsserviceteknikere havde taget hele familien med, så kantinen i Udviklingshuset var godt fyldt op, og der blev uddelt masser af blomster og krammere, og der blev også knebet en tåre eller to rundt omkring ved bordene.

For nogle år siden fik servicemedarbejderne i Sønderborg Kommune ændret på deres ansættelsesforhold. Nu skulle de ikke længere være ansat på det enkelte plejecenter eller den enkelte skole. I stedet blev der lavet en række geografiske enheder, der fik ansvaret for at sikre al vedligeholdelse af samtlige kommunale bygninger i distriktet.

- Den nye struktur er meget mere effektiv, men den stiller også støre krav til vores pedeller og servicemedarbejdere, der nu skal klare mange forskellige typer af opgaver. Derfor ville vi gerne tilbyde noget efteruddannelse til vores servicemedarbejdere, fortæller Aase Henriksen, HR- og Økonomichef i Sønderborg Kommune.

Efter mange overvejelser og drøftelser med Frank Boye, pedel på Nørreskovskolen, Camilla Pantel, formand for FOA Sønderborg og afdelingsleder Niels Iver Jensen fra Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle fik tankerne luft under vingerne.

- Vi blev enige om, at tilbyde vores pedeller og servicemedarbejdere en komplet, faglært uddannelse som ejendomsservicetekniker. Efter en orientering om uddannelsen på et stort møde fik vi tilmeldinger fra 19 af vores medarbejdere, og efterfølgende kom der yderligere tre til fra institutioner uden for kommunen. Det synes jeg er utrolig flot og jeg tager det som et udtryk for, at vi har nogle meget engagerede medarbejdere i den her gruppe, siger Aase Henriksen.

Uddannelsen er taget som en merituddannelse. Det vil sige, at der er blevet taget højde for de kompetencer, som de enkelte medarbejdere havde i forvejen. Normalt tager uddannelsen til ejendomsservicetekniker over tre år, men medarbejderne fra Sønderborg har klaret uddannelsen på 14 – 19 uger og al undervisning er foregået i Udviklingshuset HR i Nordborg af undervisere fra Syddansk Erhvervsskole.

I samarbejde med Jobcentret i Sønderborg Kommune er der udviklet et jobrotationsprojekt, så ledige har passet pedellernes arbejdsopgaver de uger de har været på skolebænken. Jobcentret har henvist de ledige, der først har fået seks ugers uddannelse i typiske ejendomsservicefunktioner, så de er blevet klædt på til at kunne løfte opgaven. På denne måde har 40 ledige fået nye kompetencer og mulighed for at prøve dem af i den virkelige verden i 14 – 19 uger. Flere af de ledige har efterfølgende fået nye jobs.

Kjeld Hansen – mest kendt som Kjeld Pedel - fra Broager Skole er en af de nyudklækkede ejendomsserviceteknikere.

- Det har da været hårdt indimellem, men jeg har lært en masse nyt. Udover de faglige kompetencer jeg har fået via uddannelsen, så har vi også haft et godt kammeratskab på holdet. Nu kender jeg alle mine kolleger og ved hvem jeg skal ringe til, hvis jeg har et problem jeg ikke selv kan løse. Det er guld værd, siger Kjeld Hansen.

Ideen med en studenterfest startede lidt som en intern vits på holdet, der krævede at blive hyldet på samme måde som de nybagte studenter, hvis de skulle på skolebænken igen. Aase Henriksen tog dem på ordet og festen blev en realitet:

- Det har i fortjent, men turen i hestevogn må I selv sørge for. Det gør studenterne også selv.

Yderligere oplysninger hos Aase Henriksen, HR- og Økonomichef i Sønderborg Kommune, på tlf. 2790 5381.