Lokalløn: Glemmer velfærdsmedarbejderne - husker topcheferne

I Varde Kommune går det meste af lokalløns-kronerne til de 21 topchefer, mens velfærdsmedarbejderne får mindre i lokalløn end for fem år siden.

Fordelingen af lokallønnen i Varde Kommune er skæv - Topcheferne scorer det meste af lokallønen.

Jydskevestkysten bringer følgende debatindlæg fra FOA Vest i dag med kommunaldirektørens svar:

 

Læserbrev (forkortet af redaktionen): Når FOA Vest anmoder Varde Kommune om lokallønsforhandlinger en gang om året, er der sjældent grænser for, hvor skidt det står til med økonomien. Vi bliver budt op til dans, fordi kommunen er forpligtet til det, men når vi skal ud på gulvet, sætter vores dansepartner sig hen i hjørnet med korslagte arme.

Hvor den dårlige økonomi har gjort, at flere af FOA's faggrupper – for eksempel social- og sundhedshjælperne eller pædagogmedhjælperne – får mindre lokalløn nu end for fem år siden, har det tilsyneladende ikke haft betydning for topchefernes mulighed for at score lidt ekstra.

I samme periode er Varde Kommunes 21 topchefer nemlig steget med 15 procent, så de får nu hver især lige godt 17.000 kroner om måneden i lokalløn. Det er 6.000 kroner mere end topcheferne i Esbjerg Kommune. Ja, det er mere end i alle de omkringliggende kommuner.

Faktisk bruger Varde Kommune to en halv gange så mange lokallønskroner på kommunens 21 topchefer, som de bruger på 241 social- og sundhedshjælpere! Og når nu vi taler om social- og sundhedshjælperne – dem, der blandt andet sikrer Hr. Nielsen en værdig alderdom – så er der faktisk kun to kommuner i hele Danmark, hvor de får lavere lokalløn end i Varde Kommune.

Jeg siger ikke, at topcheferne og social- og sundhedshjælperne skal have det samme, men hvad er grunden til, at førstnævnte skal have mere end 30 gange så meget? Eller 40 gange så meget som pædagogmedhjælperne?

I min optik er det helt skævt.

Kommunaldirektør Mogens Pedersen har sendt dette svar:

I Varde Kommune kigger vi på den samlede lønpakke, uanset om det gælder direktører, chefer, skolelærere eller social- og sundhedshjælpere.

Faktum er, at direktører og chefer i gennemsnit får en lavere løn i Varde Kommune sammenlignet med omegnskommunerne. Det inkluderer også Esbjerg Kommune, som Susanne Johannsen sammenligner os med i debatindlægget.

Det er korrekt, at vores lokallønspulje for topledere er højere end i Esbjerg Kommune. Det skyldes, at vi har valgt en model, hvor grundlønnen til gengæld er lavere. Denne sammensætning af grundløn og lokalløn varierer fra kommune til kommune, og jeg undrer mig derfor over hele grundpræmissen for debatindlægget, hvor fakta om den samlede løn er helt fraværende.

Samme princip gør sig gældende på sosu-området, hvor lønningerne cirka er på niveau med langt hovedparten af omegnskommunerne, når vi kigger på den samlede lønpakke.

Jeg er helt enig med Susanne Johannsen i, at hårdtarbejdende FOA-medarbejdere fortjener anerkendelse for den indsats, de leverer hver eneste dag. Derfor stiller vi også altid op til dans, men vi er nødt til at afklare på forhånd, om det er vals eller tango.

Susanne Johannsens svar til kommunaldirektør Mogens Pedersen:

Lokallønnen er den del af vores medlemmers løn, vi kan påvirke herfra – derfor har vi fokuseret på det. Og der er det da belejligt for Varde kommune, at de har en lønkonstruktion for topcheferne, hvor de har en ”lav” grundløn men højere lokalløn. For det betyder jo, at lønningerne til topcheferne storforbruger af den samlede sum til lokalløn, så der ikke er til fx social- og sundhedshjælperne.

Men når nu kommunaldirektøren ikke mener, at det giver mening at zoome ind på lokallønnen, så lad os da forholde os til fakta i forhold til en af FOAs faggrupper:

Social- og  Sundhedshjælpernes månedlige nettoløn i Varde Kommune er 700 kroner lavere end i Esbjerg Kommune, 630 kroner mindre end i Billund Kommune, 750 kroner lavere end i Vejen Kommune og lige over 300 kroner lavere end i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sammenlignet med landsgennemsnittet er en social- og sundhedshjælpers nettoløn lige godt 1.100 kroner mindre i Varde Kommune. Heraf er forskellen i grundløn kun ca. 500 kroner – resten (ca. 600 kroner) er lokalløn. Det er ubetydelige beløb for en topchef, men det er det ikke for en lavtlønnet social- og sundhedshjælper.

Så ja, Mogens Pedersen, det er bestemt også værd at kigge på det større billede end blot at fokusere på lokallønnen, men 1) for vores medlemmer tegner der sig hverken et bedre eller værre billede på den måde, og 2) lokallønnen er nu engang den del, vi kan forhandle om lokalt, og når forskellen på nettolønnen mellem Varde Kommune og landsgennemsnittet i høj grad bæres af lokallønnen (eller mangel på samme), så giver det altså mening at have en debat om, hvorvidt lokallønnen i kommunen fordeles rimeligt. Det synes jeg ikke, den gør, hvilket blandt andet skyldes, at Varde Kommunes fordeling af lokallønnen – efter min mening – er alt andet end rimelig.