Op på fuld tid handler også om faglighed
I Vejen Kommune skal personalet ved hjemmeplejen op på fuld tid, hvis det er muligt. Fuld tid handler også om at bruge sin faglighed, siger rehabiliterings- og ældrechef Kirsten Dyrholm Hansen.
Op i tid eller på fuld tid. Tidligere var det ikke normalen for personalet ved hjemmeplejen i Vejen Kommune. Men nu har projekt ”Op i tid” vendt op og ned på tingene. Nu bliver alle stillinger slået op med fuld tid med mulighed for nedsat tid – tidligere var det omvendt.
- Vi skal have et erhverv, hvor man både fysisk og psykisk kan holde til fuld tid. Men valgfriheden er vigtig, for der kan være dele af livet, hvor det passer bedre med deltid, pointerer rehabiliterings- og ældrechef Kirsten Dyrholm Hansen.
Øger fagligheden
Det har vist sig, at når man går op i tid eller på fuld tid, så bliver ens faglighed også styrket. Hver medarbejder på over 25 timer om ugen får en halv time om ugen med mulighed for ”selvbestemt borger-omsorg.” Det vil sige, at medarbejderen må bruge en halvtime om ugen sammen med en borger på en opgave som medarbejderen selv har valgt.
- Det har virkeligt givet fagligheden et løft. Personalet er jo ude ved borgeren og ser, hvad der er behov for. Den halve time giver dem mulighed for at handle på det, de ser. En har været med borgeren i svømmehallen og en anden har haft tid til at ordne negle, så den halve time bliver brugt på mange forskellige ting til glæde for både medarbejder og borger. Og jeg tror faktisk, at ordningen er med til at øge kreativiteten hos medarbejderen, fordi der er mulighed for at gøre noget ekstra – Tidligere var køreplanen meget stram, og det øgede i hvert tilfælde ikke kreativiteten, siger rehabiliterings- og ældrechefen.
Et regnestykke der ikke går op
Når flere går op i tid, bliver der behov for færre hænder, hvilket kan gøre det svært at få timeplanerne til at hænge sammen. Det er ”noget bøvl,” men noget bøvl, der skal løses mener Kirsten Dyrholm Hansen. Og ifølge hende, kan det også være svært at bruge de ekstra timer 100 procent effektivt, da der er mest brug for personale om morgenen. Men det er heller ikke pointen med at gå op i tid.
- Vi opdagede hurtigt, at det ikke er et spørgsmål om timer. Det drejer sig om at øge fagligheden og levere kvalitet hos borgeren, og det gør vi, når medarbejderne går op i tid.
En del af løsningen
Rekruttering og fastholdelse har længe været et stort problem i ældreplejen. ”På fuld tid” er en del af løsningen på det problem, fordi bedre vilkår i ansættelsen er med til at fastholde medarbejderne. Kirsten Dyrholm Hansen kan ikke umiddelbart sammenligne med andre kommuner, men i Vejen er det de seneste år gået den rigtige vej med rekrutteringen.
- I 2021 var det rigtigt slemt. I 2022 var det lidt bedre, og nu kan vi se, at der er skåret ned på vikarforbruget, og de fleste stillinger er besat – Der er problemer med at få ansat folk i kortere vikariater og i aftenvagter, men det er det, siger Kirsten Dyrholm Hansen.
I Vejen Kommune begyndte ”Op i tid” som en forsøgsordning med en del af de ansatte, men det er allerede planen, at alle ansatte i hjemmeplejen skal have mulighed for at få en halv time med selvbestemt borger-omsorg, hvis de arbejder 25 timer om ugen eller derover.
Fakta om op i tid:
- Projektet begyndte for medarbejderne i Vejen Nord med en halv times selvbestemt borgertid om dagen.
- Nu søges projektet udbredt til alt personale i hjemmeplejen med en halvtimes selvbestemt borgertid om ugen.
- Alle stillinger slås op på fuld tid med mulighed for deltid.