Almenområdet: Har du fri juleaften og nytårsaften?

Svaret er ikke så lige til. Det kommer nemlig an på, hvor du arbejder og i hvilken stilling. Læs fællestillidsrepræsentant Vibeke Jensens svar på, hvad der er op og ned, når det kommer til de forestående juledage.

Hvis man er ansat i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, hvad skal man så være opmærksom på, når man skal planlægge juleferien?

I Københavns Kommune er nytårsaften ikke en helligdag. Juleaften er heller ikke en helligdag, det er en fridag, for nogle grupper, og der er lavet en særlig aftale, der går ud på, at uddannede pædagoger, som er ansat i en pædagogstilling i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, har fri. Er du derimod pædagogisk assistent, pædagogmedhjælper eller studerende, og har din arbejdsplads lukket, så betaler du selv for din fridag, altså du tvinges til at holde fri.
Mange steder vil man gøre det, at man arbejder med en årsnorm. Det betyder, at hvis man selv skal betale for at holde fri juleaften, så sørger man for, at man i løbet af hele det forgangne år har lagt de ekstra timer, altså 7,4 timer, hvis man er fuldtidsansat. På den måde undgår man at bruge en decideret feriedag på juleaften.

Men har alle styr på at arbejde det ekstra i løbet af året?

Nej, vi får desværre rigtig mange henvendelser fra medlemmer, hvor man ikke har løst det på den måde. Det gode er, at det er muligt at gå i minus med en årsnorm, altså holde fri juleaften og i stedet sørge for at lægge de ekstra timer løbende. Hvis man skal bruge den model, så er det vigtigt, at man forholder sig til, hvornår årsnormen løber fra og til. På dagtilbud er der typisk en skillelinje ved årsskiftet, og det betyder, at hvis du på bagkant erfarer, at du ikke har arbejdet lidt ekstra, så du kan holde fri juleaften uden at bruge en fridag, så har du meget få dage – potentielt ingen, hvis I holder lukket mellem jul og nytår – til at lægge de ekstra timer, inden I starter på et nyt år. For ansatte på klub og KKFO-området løber årsnormsperioden typisk fra 31. juli til 1. august året efter, hvilket jo giver noget mere tid til at få arbejdet timerne af.

Hvad kan man gøre fremover?

Tag emnet op i TRIO’en, og få en snak om, hvorvidt det kan lade sig gøre, at nogle af lukkedagene indarbejdes i jeres årsnorm fremadrettet, så ingen tvinges til at bruge fridage, som de måske troede, de kunne disponere anderledes. Jeg ved, at man mange steder har aftaler om, at plustid bruges på netop indeklemte helligdage eller dagene mellem jul og nytår.

Hvad så med nytårsaften?

I år falder nytårsaften på en hverdag, og hvis din arbejdsplads har åbent, så er det en almindelig arbejdsdag. Derimod er 1. januar en helligdag.

Har du nogle generelle råd til medarbejdergrupperne, der hvert år risikerer at komme lidt i klemme i juleferien?

Tag et kig på jeres medarbejdergruppe, og hav en åben snak om, hvad I hver især har af ønsker, når det kommer til at holde fri i de perioder, hvor det kan være svært at få enderne til at gå op. Det gælder for eksempel både i juledage og i højsommeren. Og vær endelig i god tid.

Hvad gør jeg, hvis jeg tror, vi ikke følger reglerne på min arbejdsplads?

Hiv fat i din tillidsrepræsentant, og har I ikke en, så ring til LFS. Er du selv TR, så hiv fat i en af fællestillidsrepræsentanterne, hvis du er i tvivl.

Find fællestillidsrepræsentanterne i LFS her 


Arbejder du på Frederiksberg, i en af omegnskommunerne eller på specialområdet?

På Frederiksberg har man fri med løn både juleaften og nytår.

Arbejder du i en omegnskommune, eller er du ansat på specialområdet, så kontakt din TR, hvis du er i tvivl om, hvordan reglerne er i din kommune og på din arbejdsplads. Har du ikke en tillidsrepræsentant, så ring til LFS.