Aktivisme reddede dagplejen i Gladsaxe

Et flertal af politikerne i Børne- og Undervisningsudvalget i Gladsaxe Kommune havde sendt dagplejen i høring med henblik på lukning. Men de 40 dagplejere blev reddet på målstregen af massiv aktivisme. ”Sagen viser, at det kan nytte at mobilisere og at kæmpe for det, man synes, er rigtigt,” siger Natascha Steen, formand for dagplejeområdet i LFS.

Af: Anna Louise Stevnhøj

Den kommunale dagpleje i Gladsaxe beskæftiger 40 dagplejere og rummer syv procent af de 0-3-årige, der går i et kommunalt dagtilbud. 

Forslaget om lukning var et spareforslag, som sammen med en række øvrige besparelser, skulle finansiere ansættelser af flere co-teachere i skoler og ressourcepædagoger i dagtilbud for at modvirke den stigende mistrivsel blandt børn og unge.

Høringsforslaget for dagplejen indebar at lukke den ordinære dagpleje helt og i stedet oprette et lille special-dagplejeteam.

”Det var bare tydeligt, at de ikke havde tænkt det ordentligt igennem, for det giver ikke mening at nedlægge et velfungerende pasningstilbud med kæmpestor brugertilfredshed, når målet er at sikre trivslen blandt børnene i kommunen. Dagplejen kan jo netop noget i forhold til børn, der ikke trives i store grupper, og som har brug for den særlige nærhed, som dagplejen kan tilbyde. Desuden var det helt uklart, hvordan man ville skaffe vuggestuepladser til de børn, der ville miste deres dagpleje,” siger Natascha Steen.

Ø og C var imod 

Det var udvalgsmedlemmer fra SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Moderaterne og Venstre, der stod bag høringsforslaget om lukning, mens politikerne fra Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stemte imod. Forslaget var sendt til høring blandt medarbejderne i begyndelsen af april 2024 og skulle egentlig have været færdigbehandlet på møde i Børne- og Undervisningsudvalget den 2. maj 2024. 

Formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, Serdal Benli (F), offentliggjorde dog allerede på byrådsmødet den 24. april, at forslaget ikke ville blive vedtaget. 

Det skete på baggrund af den massive modstand, som forslaget havde vakt blandt både forældre, bedsteforældre, Forældrebevægelsen samt dagplejerne selv og deres kollegaer fra andre kommuner, som var mødt talstærkt op til selvsamme byrådsmøde for at vise deres støtte, og som i høringsperioden havde sendt utallige høringssvar til politikerne

Demokrati i fineste form 

”Politikerne erkendte på byrådsmødet, at de var blevet bestormet af henvendelser, og at opbakningen til dagplejen var kommet helt bag på dem. De havde lagt op til en meget snæver proces, hvor forslaget kun var sendt i høring blandt medarbejderne, men de havde alligevel fået utrolig mange henvendelser fra forældre, borgere, organisationer og så videre. Det valgte de så heldigvis at lytte til. Så det har været demokrati i sin fineste form, som viser, at man kan skaffe sig indflydelse, hvis man står sammen og argumenterer sagligt og fagligt. Og politikerne gav netop udtryk for, at de syntes, at dagplejen havde de faglige argumenter på plads, og at det var derfor, de bøjede sig,” siger Natascha Steen.

Hun ved dog, at det er med blandede følelser, at de 40 dagplejere fortsætter deres hverdag.

”Det har været en følelsesmæssig rutsjetur. De er lettede over, at de har bevaret deres arbejdsplads, men tilliden har lidt et knæk. De har været kede af, at politikerne ikke satte sig ordentligt ind i, hvad dagplejen rent faktisk kan, før de traf en så vidtrækkende beslutning, som overhovedet at overveje lukning. De kan heller ikke lade være med at tænke på, om det er dagplejen, der kommer til at stå for skud igen, næste gang der skal spares. Så det kommer til at tage tid, før tilliden er genoprettet.”