Legeuddannelse i LFS er også et fagpolitisk signal

Legen er en truet art. Børn leger mindre end for bare få år siden, og de holder tidligere helt op.
Det er et kæmpestort problem, for legen er livsvigtig for børn, mener Martin Kragballe, som er formand for almenområdet i LFS.
Derfor tilbyder LFS en legeuddannelse til medlemmerne.

Leg er barnets måde at forholde sig til verden og andre mennesker på. Det er i legen, at barnet udvikler sig både motorisk, kognitivt, sprogligt og socialt. Men legen er blevet en truet art, for man regner med, at børnene selv finder ud af det, mener Martin Kragballe.

”Og det er en stor misforståelse, for børn kan have brug for, at der er modige voksne, der kan gå forrest og starte legen,” siger Martin Kragballe.

Legen dør ud

Selv om legens betydning er central i dansk pædagogik, fylder leg ikke ret meget på pædagoguddannelsen.

”Det er en stor mangel, og det er en af grundene til, at vi som pædagogisk fagforening har valgt at tilbyde decideret uddannelse i leg. For hvis ikke fagets fagforening tager opgaven på sig, risikerer vi, at legen udgrænses mere og mere som kerneaktivitet i dagtilbuddene,” siger Martin Kragballe.

LFS-legeuddannelsen er tilrettelagt i samarbejde med Gerlev Center for Leg & Bevægelse, og formålet er både at give deltagerne teoretisk viden om leg – og helt praktiske færdigheder.

”Man kommer naturligvis til at lære om legens vigtighed og om legens didaktik. Men uddannelsen bliver meget praktisk, og man kommer til at lege rigtig meget undervejs,” lover Martin Kragballe.

Fød en bjørn

Gerlev Center for Leg & Bevægelse kommer til at byde ind med et bredt repertoire af både nye og gamle lege, som har det til fælles, at de byder på bevægelse. Der vil være brydelege, fangelege, boldspil, kastelege, styrkelege og kaplege på programmet.

”Deltagerne kommer blandt andet til at lære gamle danske lege med navne som for eksempel ’Fød en bjørn’ og ’Tyren i det røde hav’. De får et repertoire med hjem, som gør, at det bliver nemt og overskueligt at sætte en leg i gang i dagligdagen. Og så bliver de også legemodige. For vi får ikke børnene til at give sig hen i legen, hvis de voksne ikke tør gå forrest,” siger Martin Kragballe.

Læs mere og tilmeld