Er du pædagog og (snart) 58? Så skal du være opmærksom!
Du mister dine seniorfridage fra 1. januar 2025 og får en kontant bonus i stedet, hvis du ikke giver din arbejdsgiver besked om det modsatte. Har du ikke fået taget stilling, kan du stadig nå det, for fristen er blevet forlænget til 1. december 2024. Se herunder, om du hører til dem, der skal vælge mellem frihed og penge.
Der blev aftalt nye regler for seniordage ved sidste års trepartsforhandlinger. Fra 1. januar 2025 erstattes seniorfridagene af en seniorbonus, medmindre man giver sin arbejdsgiver besked om det modsatte. Fristen for at melde ind var oprindelig 1. oktober, men er blevet forlænget til 1. december.
Man skal sende en skriftlig besked om sit ønske om at bevare sine seniordage.
Hvis man ikke giver besked, bliver den nye seniorbonus udbetalt sammen med lønnen for januar 2026. Hvis man forlader sit job i løbet af 2025, får man pengene, når man fratræder.
Reglerne gælder for pædagoger, der er 58 år eller mere, som fylder 58 år inden årsskiftet 2024/2025, eller som fylder 58 år i løbet af 2025.
Seniorbonus udgør for månedslønnede pædagoger:
• 0,94 pct. af medarbejderens sædvanlige løn i det kalenderår vedkommende fylder 58 år
• 1,41 pct. af medarbejderens sædvanlige løn i det kalenderår vedkommende fylder 59 år
• 1,88 pct. af medarbejderens sædvanlige løn fra det kalenderår vedkommende fylder 60.
Der er et tredje alternativ til at afholde seniordage eller få udbetalt seniorbonus: Man kan vælge, at seniorbonussen indbetales som et løbende ekstraordinært pensionsbidrag.
Man kan også vælge en kombination, hvor man holder enkelte af sine seniordage som fridage og får de resterende udbetalt som bonus.
Man træffer kun sit valg for ét år ad gangen.
De nye regler, som blev aftalt ved trepartsforhandlingerne, betyder, at man i fremtiden først opnår ret til seniorbonus eller seniordage, 10 år før man kan gå på folkepension.