1. Hovedbestyrelsens indkaldelse
Hovedbestyrelsen holder ordinært møde ca. 10 gange om året. Der kan indkaldes til ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde på begæring af enten FU, min. 2 områdeformænd, 2 ledersektionsrepræsentanter eller 5 hovedbestyrelsesmedlemmer.
Hovedbestyrelsen fastlægger senest på årets sidste møde datoer for næste års ordinære hovedbestyrelsesmøder.
Senest 7 dage før ordinært hovedbestyrelsesmøde udsendes dagsordenen til hovedbestyrelsen og suppleanter.
Dagsordenens sager kan desuden være påført forretningsudvalgets indstilling til sagens behandling.
Dagsordenen skal indeholde punkterne ”Medlemstal/Organisering” og ”Gensidig orientering”.
Ethvert hovedbestyrelsesmedlem/menigt medlem eller en gruppe af medlemmer kan mod fremsendelse af motiveret dagsordensforslag få en sag på hovedbestyrelsens dagsorden. Sagen skal være modtaget af formanden eller hovedbestyrelsens sekretær senest 10 dage før ordinært hovedbestyrelsesmøde.
Ikke-hovedbestyrelsesmedlemmer har ret til selv at fremlægge sit punkt for HB og har som udgangspunkt også ret til at overvære den efterfølgende behandling af sagen (dog max. 2 personer). Der kan i enkelte tilfælde være tale om, at sagen skal behandles som et lukket punkt. I sådanne tilfælde har man kun ret til at fremlægge selve sagen og må derefter forlade mødet.
Såfremt hovedbestyrelsen ved mødets start godkender det, kan der fremlægges tillægsdagsorden til behandling på samme hovedbestyrelsesmøde.
Ikke-hovedbestyrelsesmedlemmer kan ikke få sager behandlet på en tillægsdagsorden.
2. Hovedbestyrelsens suppleanter
Hovedbestyrelsens medlemmer kan lade sig repræsentere af suppleanter jf. vedtægtens § 7, stk. 1.
3. Hovedbestyrelsens møder
Hovedbestyrelsessekretæren er fast dirigent.
Ved dirigentens fravær fra et hovedbestyrelsesmøde leder forretningsudvalget mødet.
Der udarbejdes skriftligt beslutningsreferat af hovedbestyrelsens møder. Referatet udsendes senest 10 arbejdsdage efter hovedbestyrelsesmødet til hovedbestyrelsen og suppleanter. Medlemmer af områdebestyrelser og ledersektionsbestyrelser tilsendes ligeledes referatet. Godkendte referater lægges på hjemmesiden.
Ethvert hovedbestyrelsesmedlem kan forlange bemærkninger tilføjet referatet til hver enkelt sags afgørelse.
Ethvert hovedbestyrelsesmedlem har ubegrænset taleret.
Ethvert hovedbestyrelsesmedlem kan stille forslag om afslutning af behandlingen af en sag. Forinden dirigenten sætter dette forslag til afstemning, skal hovedbestyrelsesmedlemmerne have mulighed for at indtegne sig på talerlisten. Et forslag om afslutning af behandlingen af en sag kan ikke gøres til genstand for debat.
4. Observatører
LFS’ Seniorklub samt Pædagogstuderendes LandsSammenslutning (PLS) har hver en observatør i hovedbestyrelsen. Observatører har taleret på møderne, men ikke stemmeret.
5. Hovedbestyrelsens kompetence og funktioner
Hovedbestyrelsen behandler/beslutter i sager af generel og/eller principiel karakter. Sager, der alene vedrører ét område/ledersektion, behandles i områdebestyrelsen/ledersektionen, mens sager, der går på tværs af flere områder, behandles i hovedbestyrelsen.
Hovedbestyrelsen er øverste besluttende organ mellem repræsentantskabsmøderne og er derfor også besluttende organ i sager, hvor der er uenighed om beslutningskompetencen om, hvorvidt et emne er generelt, områdespecifikt eller principielt.
Hovedbestyrelsen godkender nye faggrupper og deres tilknytning til fagområde.
Hovedbestyrelsen er garant for faggruppernes indflydelse på egne forhold og skal som sådan have fremlagt evt. klager/indsigelser fra faggrupper, der mener sig tilsidesat eller forbigået i diskussion af faggruppeforhold. Enhver klage skal forelægges til udtalelse/høring i det organ, der klages over.
Hovedbestyrelsen kan uddelegere kompetence til forretningsudvalget og til hovedbestyrelsens evt. udvalg. Ved uddelegering af kompetence skal omfanget samt pligten til aflæggelse af rapport klart fremgå enten i indstillingen eller referatet.
Hovedbestyrelsen afstemmer i oktober det forudgående repræsentantskabsmødes faglige og politiske beslutninger, samt foretager eventuel budgetrevision.
Hovedbestyrelsen behandler alle sager vedrørende enkeltbevillinger, der ligger udover et beløb på 3.000 kr.
6. Hovedbestyrelsens udvalg
Hovedbestyrelsen nedsætter de faste udvalg jf. vedtægtens § 11, stk. 2. Udvalgene nedsættes for en 2-årig periode. På første hovedbestyrelsesmøde efter et repræsentantskabsmøde.
fastsættes udvalgenes kommissorier og sammensætning. Hovedbestyrelsen vælger af sin midte udvalgsformænd, der er ansvarlige for indkaldelse til møder.
Udvalgene aflægger rapport således, at de kan indgå i beretningen på repræsentantskabsmødet.
7. LFS på Rosenvængets Allé
Min. en gang i kvartalet fremsætter forretningsudvalget punktet ”Indenfor murene” til orientering/diskussion om den arbejdsmæssige situation i huset, herunder evt. ny ansættelser, omrokeringer mv. Der orienteres om besluttede handleplaner på baggrund af Trivsel/APV. Der orienteres ligeledes om overenskomstforhandlinger med de ansatte.