Historien om LFS

LFS, Landsforeningen For Socialpædagoger, er ikke en landsforening og er ikke kun for socialpædagoger. Navnet er historisk, fra dengang LFS var den eneste pædagogiske fagforening i Danmark.

Børnehavelærerinden 

Historien om LFS begyndte, da den 8. november 1940, da en gruppe københavnske børnehavelærerinder mødtes og stiftede en faglig klub under De kommunale Opsynsmænds Organisation i Dansk Kommunal Arbejderforbund, DKA. DKA blev til FOA i 2005.

Klubben kom til at hedde Børnehavelærerinden, og der arbejdedes i årene herefter intenst på at få barneplejersker, børnehavelærerinder, legepladsansatte og så videre organiseret. Ikke en nem opgave i en tid og på et område, hvor ens løn afhang af, om man var gift eller ej, og hvor kvinders erhvervsarbejde langt hen ad vejen blev opfattet som et kald. 

I 1954 vælger de nu 300 medlemmer af klubben at at danne deres egen selvstændige afdeling under Dansk Kommunal Arbejderforbund. Afdelingen får navnet Foreningen af Kommunale Børneforsorgsmedarbejdere, og der afholdes stiftende generalforsamling den 16. februar 1955. 

Foreningen for Børne- og Ungdomspædagoger – kommunalt ansatte, FBU

Endnu et navneskift finder sted i 1965, hvor det nye navn bliver Foreningen for Børne- og Ungdomspædagoger – kommunalt ansatte, FBU. Nye medlemsgrupper er kommet til, herunder vuggestueledere og den helt ny faggruppe dagplejere. Men der er til gengæld knas mellem en række af de faglige organisationer, der grænser op til foreningen. Velfærdsdanmark er ved at blive skabt, og der er en hastig vækst i antallet af offentligt ansatte. 

I 1968 har FBU 700 medlemmer og lader sig optage i Børne- og Ungdomsforsorgens Personaleforbund, BUP. Der har i årevis været forhandlinger mellem en række af de faglige organisationer på området om samling, og samlingen i Personaleforbundet er et bud på løsningen. 

Landsforeningen For Socialpædagoger, LFS

I 1971 skifter FBU navn til Landsforeningen For Socialpædagoger, LFS. Og samme år bryder koalitionen mellem LFS og Personaleforbundet sammen. Et flertal i Personaleforbundet vedtager i 1970 en principbeslutning om at nedlægge de tilsluttede enkeltorganisationer. Det kan LFS ikke gå med til, da foreningen er en underafdeling af Dansk Kommunal Arbejderforbund, som har forhandlingsretten med Københavns Kommune.

LFS opsiger medlemskabet af Personaleforbundet med virkning fra udgangen af 1972. I 1973 bliver de resterende dele af Personaleforbundet til BUPL. Samme år fødes PMF – pædagogmedhjælperne får deres egen fagforening.

Afskeden med BUPL er ikke harmonisk. Et stridspunkt bliver det fælles blad, Børn & Unge. BUPL opsiger det kollektive abonnent til medlemmerne, og der skal nu tegnes individuelle abonnementer for alle medlemmer. Det siger repræsentantskabet i LFS nej til og beslutter i stedet at få eget blad. LFS Nyt udkommer første gang i januar 1974. Nedskæringer på hele uddannelsesområdet fører dog til etablering af et koordinationsudvalg mellem organisationerne på det pædagogiske område, hvor man går sammen om at forsøge at påvirke de politiske beslutninger. Koordinationsudvalget er fra start præget af interne politiske spændinger.

Drømmen om enhedsforbund brister

Koordinationsudvalget på det pædagogiske område forsøger op gennem 1970'erne at finde fælles fodslag i de fagpolitiske kampe, og der bliver diskuteret pædagogisk kartel. Drømmen om et enhedsforbund lever stadig. Men i 1984 kulminerer den stigende spænding mellem PMF og BUPL, da BUPL tegner overenskomst med den første SFO.

1980’erne er trods fælles modstand mod den borgerlige regering kendetegnet ved udbredt splittelse i de pædagogiske organisationer. Der opstår splittelse i SFU, samarbejdsorganet mellem PMF, BUPL, LFS, SL, LDK, Dansk Socialrådgiverforening og Seminarielærerforeningen, og tanken om et enhedsforbund bryder endeligt sammen.

LFS er i dag fortsat en lokal fagforening i FOA og overenskomstbærende fagforening for alle pædagogiske medarbejdere, som er ansat i Københavns Kommunes institutioner, både på dagtilbudsområdet og på socialforvaltningens område. LFS organiserer dertil alle pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere på det selvejende område og i Frederiksberg Kommune og pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere og omsorgsmedhjælpere på det specialiserede socialområde i en række omegnskommuner til København. 

LFS er også fagforening for de kommunale dagplejere i 18 kommuner i og omkring København samt for pædagogiske konsulenter i de samme kommuner. 



 

Den danske model

Den danske model er betegnelsen for den måde, arbejdsmarkedet er organiseret på i Danmark, herunder hvordan vi aftaler løn- og arbejdsvilkår helt ude på den enkelte arbejdsplads.