Sådan vælger I en tillidsrepræsentant

Når I er fem eller flere ansatte på overenskomstområdet på arbejdspladsen, har I ret til at vælge en tillidsrepræsentant, TR.

Jeres tillidsrepræsentant, TR, skal være en kollega, som I har tillid til, og som har en interesse i at sætte sig ind i de gældende aftaler og regler på området. Hun eller han skal også have modet til at gå forrest, hvis det bliver nødvendigt.

TR har mange opgaver, der er vigtige for hele arbejdspladsen og for den enkelte. Hun eller han forhandler aftaler for arbejdspladsen og løn for den enkelte. TR skal medvirke til et velfungerende MED- og/eller TRIO-samarbejde og have fokus på arbejdsfællesskabet og kerneopgaven.

I henhold til MED-Rammeaftalen har I ret til at vælge en TR, hvis der er mindst fem medarbejdere på overenskomstområdet på arbejdspladsen . 

Arbejdspladser med færre end fem medarbejdere per overenskomstgruppe/medarbejdergruppe skal kontakte LFS.

Er man usikker på, hvad der egentlig ligger i rollen, og hvad det er, man kan forvente, er man altid velkommen til at kontakte en fællestillidsrepræsentant/LFS.

  Find fællestillidsrepræsentanterne i LFS 

Når I skal vælge TR, bør der i personalegruppen være overvejelser i forhold til tillidsrepræsentantens tilgængelighed for kollegerne og vedkommendes mulighed for deltagelse i relevante møder og uddannelse. Man kan eksempelvis overveje, om vedkommende har andre funktioner på arbejdspladsen, der kan gøre det uhensigtsmæssigt, at vedkommende stiller op til posten.

Eksempler:

  • Fuldtid/deltids ansat
  • Dag/aften/nat/weekend
  • Koordinator/vagtplansansvarlig

Hvem kan stille op?

Du kan stille op hvis:

  • Du har været ansat uafbrudt i mindst et halvt år i kommunen/den selvejende institution 
  • Du er ikke ansat som vikar eller i en tidsbegrænset stilling
  • Du er medlem af LFS

TR’s bagland - et begreb, der er godt at få på plads

I forbindelse med valget er det godt at få talt om de gensidige forventninger mellem TR og baglandet.
TR’s bagland er den gruppe, som TR kommer til at repræsentere. Det er i den gruppe, TR skal findes og det er den gruppe der kan stemme. Man kan som ansat opstille og vælges uanset uddannelse, når man er ansat på en LFS-overenskomst.

Hvem tager sig så af lederen?

Når man er ansat på en lederoverenskomst, både på almen, special og dagplejeområdet har man ikke TR. I stedet tilbyder LFS hjælp, støtte, lønforhandling m.v.

Valghandlingen

Retten til at vælge TR medfører også retten til at sætte valghandlingen på dagsordenen. Enten på et i forvejen aftalt møde eller et særskilt møde med det ene formål, at der skal vælges TR og TR-suppleant.

Find en dato/periode, hvor flest mulige af kollegaerne og medlemmer af LFS har mulighed for at deltage. På dagsordenen skal det tydeligt fremgå, om der skal vælges både TR og TR-suppleant. Valghandlingen kan enten foregå på et personalemøde, hvor medlemmerne af LFS afvikler valghandlingen i et andet lokale end personalemødet (i arbejdstiden), eller valghandlingen kan foregå på et arbejdspladsklubmøde (i forlængelse af personalemødet eller udenfor arbejdstid). Kun de stemmeberettigede medlemmer skal være til stede under valghandlingen. Man kan ikke stemme via en fuldmagt. Valg foregår blandt de fremmødte medlemmer.   

Ledelsespersoner skal ikke deltage i valghandlingen.

Mødelederen hører, om der er kandidater til posterne. Hvis der er flere kandidater, opfordrer LFS til, at selve afstemningen foregår skriftligt. Hvis der kun er én kandidat, skal der ikke afholdes skriftligt valg, men vedkommende er valgt.

Uanset om der er en eller flere kandidater, bør der være mulighed for at fortælle om motivet for at stille op, og kollegaerne skal have mulighed for at stille spørgsmål til kandidaten/kandidaterne.

Spørgsmål om valghandlingen rettes til Jan Hoby, mail jaho@foa.dk eller mobil 30 94 81 42. 

  Valget af TR og TR-suppleant skal anmeldes til LFS/FOA her.

Når jeres valg er registreret, får I de nødvendige informationer fra LFS. 

TR vælges for to år ad gangen. LFS opfordrer til, at den valgte TR/suppleant fortsætter i længere tid. Ønsker TR at fortsætte efter de to år, afprøves mandatet ved at der foretages et valg. Husk, at der også skal sendes skema til LFS ved genvalg.

Hvis TR skifter arbejde eller mangler tillid/opbakning, skal der vælges ny TR, selvom der ikke er gået to år siden valget. I situationer med mistillid til TR bør LFS kontaktes ved Jan Hoby, næstformand i LFS, mail jaho@foa.dk eller mobil 30 94 81 42.

Hvis TR og/eller TR-suppleanten stopper før valgperiodens udløb, skal I huske at give LFS besked herom.

TR-suppleant

Retten til at vælge TR-suppleant kan man læse om i Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse § 13 stk. 1.

”Der kan vælges 1 suppleant (stedfortræder) for hver medarbejderrepræsentant, herunder tillidsrepræsentant, efter tilsvarende regler som nævnt i § 10 stk. 5 og 6, samt for fællestillidsrepræsentanten”.

I dagligdagen sammen med TR:

For at styrke samarbejdet mellem TR og suppleanten anbefales det:

  • TR holder TR-suppleanten bedst muligt orienteret, bl.a. i forhold til de informationer der kommer fra LFS
  • TR-Suppleanten kan være en værdifuld sparringspartner for TR
  • TR-Suppleanten kan stille op til MED, hvis der er ledige pladser.
  • Der kan laves en aftale om opgavedeling, så TR og TR-suppleanten er to om visse opgaver, eller TR-suppleanten helt har ansvaret for bestemte opgaver eller dele af en opgave. Hvis TR og TR-suppleanten aftaler et samarbejde/fordeling af opgaver, skal forslaget forelægges og forhandles med ledelsen.
  • Der skal laves aftale om TR-suppleantens adgang til pc/tablet under TR’s fravær

Ved TR’s fravær 

Ved kortere fravær skal TR-suppleanten:

  • Deltage i TR-møderne. 
  • Kontakte FTR/LFS ved tvivl og spørgsmål.

Ved længere fravær, udover 22 dage (Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, bilag 7, § 3 - bemærkninger) skal LFS kontaktes, så suppleanten kan blive registreret som ”TR i funktion”.

LFS skal have besked, når TR er tilbage i funktion.

MED-aftaler

Retten til at vælge TR er beskrevet i ”Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse § 10”, hvor der også er en beskrivelse af, hvem der kan stemme, og hvem der kan stille op.

Man kan også læse om valg af TR i kommunernes og forvaltningernes lokale MED-aftaler. I langt de fleste tilfælde henvises der i de lokale MED-aftaler til ”Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse”.

 På OAO’s hjemmeside (Offentligt ansattes organisationer) kan du finde alle lokale MED-aftaler