Læs op Udskriv $name Sund mad er stærk medicin Ved at ændre dine madvaner kan du nedsætte din risiko for hjertekarsygdomme og andre livsstilssygdomme. Som bonus får du blandt andet en slank og sund krop og føler dig friskere og bedre tilpas. Men vær tålmodig. Det tager tid at vende "usunde" vaner opbygget gennem et helt liv, og tid før de nye vaner sidder på rygraden. Af: Lone Lindegaard Nordin Cand. comm, Klinisk diætist. Hjertekarsygdomme er stigende blandt social- og sundhedshjælpere, hjemmehjælpere og plejeassistenter. I en undersøgelse fra Arbejdsministeriet kodes det sammen med et hektisk og stresset arbejdsmiljø, og der er et markant behov for at forbedre faggruppens arbejdsforhold. Men du kan også selv gøre meget for at nedsætte din risiko for at udvikle hjertekarsygdomme - du kan spise sundt! Undersøgelser viser, at en kost med mindre smør og blandingsprodukter, udskiftning af disse produkter med olie og planteminarine, mindre salt, mere frugt og grønt, mere fisk og flere fuldkornsprodukter er forbundet med nedsat risiko for hjertekarsygdom. Sund mad er ofte lige så effektiv som medicin - og så er der ingen bivirkninger. Samtidig viser andre undersøgelser at, sund mad er med til at forebygge overvægt, aldersdiabetes, visse kræftformer og knogleskørhed. Som bonus ved at spise sund mad får du, ud over et bedre helbred og forebyggelse af sygdomme, også et bedre humør og livskvalitet, større fysiske udfoldelsesmuligheder, bedre indlæringsmuligheder og en bedre fordøjelse. Så det er bare om at komme i gang. At spise sundt er at spise: frugt og grønt - mindst 600 g om dagen kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag magert kød, pålæg og mælkeprodukter fisk og fiskepålæg flere gange om ugen plantefedtstoffer Er det for overvældende at ændre hele kosten på en gang, så begynd med at indføre de sunde fødevarer gradvist. Udskift f.eks. smørret med olie eller minarine, eller byt franskbrødet og det lyse brød ud med rugbrød eller andet groft brød. Det tager længere tid at ændre kosten på denne måde, men de gradvise ændringer gør det lettere at fastholde de nye vaner på langt sigt. Tilbage til infoa nr. 2 - 2007