$name

Årets praktiksted er i Københavns hjemmepleje
 

Hjemmeplejen i Husum Vænge i København løb med førstepladsen, psykiatricenter D1 på Frederiksberg Hospital blev nummer to og hjemmeplejen Åkanden i Rødovre nummer tre ved udnævnelsen af "Årets Praktiksted" 
 
Af Ulla Nygaard
  
Flere end 20 social- og sundhedshjælperelever og -assistentelever frem­hæver deres praktikpladser som et godt uddannelsessted og har indstillet arbejdspladsen som årets praktiksted.

Næstformand i FOA Social- og Sundhedsafdelingen, Marianne Jensen sagde ved åbningen af et arran­gement i fagforeningen i forbindelse med udnævnelsen, at indstillingerne oser af succesoplevelser.

- Det er mange faktorer, som har indflydelse på, om et uddannelsesforløb bliver godt, sagde Marianne Jensen og fremhævede vigtigheden af, at alle på arbejdsstedet føler sig ansvarlige og er med til at skabe tid, rum og muligheder for elev og vejleder.

- Det er der heldigvis mange arbejdspladser, der har forstået, tilføjede hun.

Med den forholdsvis nye tradition om at kåre Årets Praktiksted efter indstilling fra eleverne er der skabt prestige i at være kendt som et godt uddannelsessted. Det er en magnet til at indfange de gode elever.
 
En festdag
Årets Praktiksted blev udnævnt den 23. oktober, hvor alle medlemmer var inviteret til festarrangement i fagforeningen på Godthåbsvej. Til lejligheden var Bubber - kendt fra TV2 - inviteret til at tale.

Bubber havde et par kiks, blandt andet betegnede han flere gange social- og sundhedsarbejdet som et kald. Deltagerne vil hellere have mere i lønningsposen ved overenskomstfornyelsen, men det er ikke Bubber, de skal forhandle med.

Men den lille kikser kunne ikke ødelægge stemningen under arrangementet, som havde fornemt besøg. Sundhedsborgmester i København Mogens Lønborg og kommunens nye administrerende direktør i Omsorgs- og Sundhedsforvaltningen, Lene Sillasen, deltog.

Fra Rødovre Kommune deltog socialchef, Ole Pass, som også er formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.

De prominente gæster holdt taler og ønskede tillykke, hvorefter de tog en snak med elever og medarbejdere fra de præmierede praktiksteder. De var helt tydeligt tilhængere af at sætte god uddannelse i fokus.

Mogens Lønborg sagde, at han var stolt af, at en arbejdsplads i Københavns Kommune fik førstepladsen.

- Vi gør meget ud af, at praktikstederne bruger ressourcer på at uddanne. For, hvis ikke vi får et godt og veluddannet personale, kan vi glemme alt om en god ældrepleje, sagde borgmesteren og ønskede tillykke.

Ole Pass ønskede også tillykke til hjemmeplejen Åkanden i Rødovre.
- I har fået en tredjeplads, og det er flot. Sidste år fik vi i Rødovre en anden plads, så næste år går vi efter førstepladsen, sagde han.

En mere alvorlig bemærkning gik på, at rekruttering og fastholdelse af personale i ældreplejen er en kæmpe udfordring for kommunerne.

- Derfor er dette arrangement et godt initiativ. Tak for prisen, tak for ini­tiativet og tillykke, sagde Ole Pass.
 
Og vinderen er...
 
Martin Probst, social- og sundhedshjælperelev indstillede hjemmeplejen Husum Vænge som Årets Praktiksted 2007 og arbejdspladsen fik førstepladsen. I sin indstilling skriver Martin Probst blandt andet:

Pia, min gruppeleder, er et varmt og omsorgsfuldt menneske. Altid smilende og imødekommende. Lyttende, forstående og kompromissøgende. Skærer igennem når det er tiltrængt. Afholdt af hele gruppen. En meget dygtig leder.

Min gruppe, ja, de er bare nogle dejlige mennesker. Åbne, imødekommende, lattermilde og hjælpende. De har et sammenhold, som jeg ved, at mange vil være misundelige over. De værner om deres borgere og om hinanden.

Min praktikvejleder Jytte, ja, hvor skal jeg starte? Hun er bare den bedste. Jeg kunne ikke have fundet en bedre og mere engageret vejleder. Hun har lært mig så meget.

Været lyttende og forstående. Lige meget hvad, så har jeg altid kunnet komme til hende, hvis jeg havde spørgsmål.

Hun er velforberedt til elevvejledningstimerne - og ja, har bare styr på alt det, som jeg skal lære i min praktikperiode. Vi snakker utrolig godt sammen - og de andre i gruppen driller os med at sige: "Hey, se der! Der kommer Årets par."

Jytte og jeg griner bare af dem. For ja, vi ved nemlig godt, at vi er et godt makkerpar. Jytte elsker sit arbejde - og det har været en stor inspiration for mig. Hun er så dygtig til sit arbejde og jeg kan mærke, at borgerne holder rigtig meget af hende.
 
Forkerte forestillinger
Susanne Brandt-Jensen og Saliha El Makrini er social- og sundhedsassistentelever. De indstillede Psykiatricenter på Frederiksberg Hospital D1, Rehabiliteringsafdelingen for kronisk skizofrene som årets praktiksted.

Arbejdspladsen fik en anden plads. I indstillingen skrev de to elever blandt andet:
Vi havde forestillinger om en personalegruppe, som var præget af tidens tendens, og var forberedte på at møde trætte, nedslidte og overbebyrdede kolleger.

Fra dag ét blev vi modtaget med varme i et rart og uformelt miljø, som bar stor præg af mangfoldighed. Afd. D1 er et meget åbent praktiksted, som formår at respektere forskelligheden hos de enkelte, og der er plads til at være den man er, og tro det, man tror.

Det arbejde, som personalet på D1 gør for at sætte elever ind i psykiatriens verden, er rigtig godt. Der er frihed til at afprøve teorier og metoder, og der er rum til at gå afsides og reflektere.

Man føler, at man er elev, men med en funktion, da man netop har mulighed for at sætte sit præg.

Der er altid overskud til at få svar på spørgsmål, og dette har vi også erfaret i forhold til det tværfaglige team af ergoterapeuter og fysioterapeuter. Vi har aldrig følt, at vi var hensat til kun at bruge vores daglige vejleder, tværtimod har alle vist interesse i at hjælpe og stille deres viden og erfaring til rådighed.
 
Et rigtigt valg
Annett von Holstein er social- og sundhedshjælperelev. Hun har indstillet hjemmeplejegruppen Åkanden i Rødovre Kommune som Årets Praktiksted. Åkanden fik en tredjeplads.

Annett von Holstein skriver i sin indstilling blandt andet:
De fik mig til at føle, at jeg valgte rigtigt, da jeg tog et stort spring fra privatansat grafiker til offentligt ansat social- og sundhedshjælper. Åkanden åbnede mine øjne for, hvilken forskel, man kan gøre og gør til dagligt.

De har støttet, vejledt, irettesat, og i den grad uddannet mig til at gå ind i borgernes svære hverdag med åbent sind og åbne arme over for alle de forskellige mennesker, der findes i hjemmeplejens regi.

De har vendt min usikkerhed til sikkerhed, så jeg er gået fra at være en smule bange i starten, når jeg kom hos nye borgere, til at være spændt på, hvad der venter mig - og aldrig være i tvivl om, at jeg magter opgaven.

Tilbage til infoa nr. 9 - 2007