Kender du et velfærdstalent?
Kender du et ungt velfærdstalent, som fortjener at blive hyldet? En person, som gør en forskel både menneskeligt og fagligt? Så kan du indstille vedkommende som et af årets 100 velfærdstalenter.
Af: Anne Guldager
• Talenterne er unge under 36 år, hvis indsats og engagement skaber værdi for andre mennesker og holder velfærdsdanmark i gang.
• De nominerede skal være ansat inden for FOAs faggrupper.
• Indsend din nominering her
• Der er deadline for nomineringer den 5. april 2024.
• Du kan indstille, så mange du har lyst til.
• Velfærdstalent 100 arrangeres af PenSam i samarbejde med FOA Ungdom.
Læs mere om velfærdens talenter
”En genial idé”
I 2022 interviewede FOA SOSU daglig leder Anna Dyregaard, der kaldte kåringen af velfærdstalenter for en genial idé. Læs her hvorfor:
Anna Dyregaard har flere gange nomineret medarbejdere til årets velfærdstalenter – senest i sin egenskab af daglig leder for aften- og nattevagter i Furesø Kommune.
”Det er alletiders mulighed for at være med til at sætte faget og fagligheden på dagsordenen ved at fortælle, at der er en masse social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter derude, som gør noget særligt”, siger hun.
Kåringen af velfærdstalenterne kan være med til at tale fagområdet op og gøre op med fordomme og uddannelses-snobberi, mener Anna Dyregaard, der selv er uddannet sygeplejerske.
”Social- og sundhedshjælpere bliver mødt med, at de nok hellere ville have været assistenter. Hvis man er assistent, går folk ud fra, at man i virkeligheden hellere ville være sygeplejerske, og hvis man er sygeplejerske, er det nok fordi, man ikke kan blive læge. Det er tiltalende, at man viser, hvor vigtigt det er, at der er medarbejdere, der vil det her, fordi de synes, at det er vigtigt, og er sindssygt dygtige til det”.
Har lyst til at indstille alle
For Anna Dyregaard er nomineringen en anledning til at fordybe sig i den enkelte medarbejder, når hun skal sætte ord på, hvorfor vedkommende har fortjent en ekstra anerkendelse.
Hun har ikke talt op, hvor mange medarbejdere, hun i tidens løb har nomineret, men gætter på, at det er mellem 15 og 20.
Man behøver ikke at være leder for at kunne nominere et velfærdstalent. Kolleger kan også indstille hinanden.
”Jeg synes, at det her er en sindssygt god idé og kan kun opfordre andre til at benytte muligheden for at anerkende dem, der gør en ekstra indsats. I virkeligheden har man jo lyst til at indstille alle og få fortalt alle de gode historier”, siger Anna Dyregaard, der aldrig har oplevet, at anerkendelsen af nogle har skabt en følelse af uretfærdighed hos andre.