Pressemeddelelse

Pulje skal sikre småbørn flere uddannede voksne: Se, hvor mange kommunerne kan få

Regeringen har øremærket en pulje, som skal bruges til at give ansatte i dagtilbud en pædagogisk uddannelse. Danmarkskort viser, hvor mange flere uddannede hver kommune kan få for pengene.

Når vi træder ind i det nye år, skal børn i vuggestuer og børnehaver højst være henholdsvis tre og seks børn om at dele en voksen. Da træder loven om minimumsnormeringer nemlig i kraft, og det betyder, at der både her og nu og i årene fremover bliver behov for markant mere pædagogisk personale.

”Men det må ikke samtidig betyde, at der kommer længere mellem de voksne, som har en pædagogisk uddannelse. Børn skal være omgivet af personale med stærke faglige kompetencer, der gennem pædagogiske aktiviteter kan understøtte børnenes trivsel og udvikling. Derfor kan vi ikke løse udfordringen ved blot at ansætte en masse, som ingen pædagogisk uddannelse har,” siger Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Han glæder sig over, at forligspartierne bag aftalen om minimumsnormeringer har afsat en såkaldt opkvalificeringspulje på cirka 64 millioner kroner med tilbagevirkende kraft for 2023 og tæt på 117 millioner kroner hvert år frem mod 2030. Midler, som blandt andet skal bruges til at give allerede ansatte i dagtilbud en pædagogisk uddannelse som pædagogiske assistenter eller meritpædagoger.

”Den absolut hurtigste vej til at skabe et varigt, fagligt løft blandt de ansatte, er at uddanne de mange dygtige pædagogmedhjælpere, som allerede har arbejdet i årevis ude blandt børnene, til pædagogiske assistenter. Hvis de er over 25 år og har mere end to års relevant erfaring, kan de få merit for deres praksiserfaring og tage den ellers godt tre år lange uddannelse på mindre end et år,” lyder opfordringen fra Kim Henriksen til kommunerne.

I årene til og med 2025 bliver der samlet fra opkvalificeringspuljen sendt knap 300 millioner kroner ud til kommunerne. Bruger man hele beløbet på at give de erfarne pædagogmedhjælpere erhvervsuddannelsen som pædagogisk assistent, vil det kunne give 8.500 flere pædagogisk uddannede i dagtilbud landet over.

Alene Aarhus Kommune får 18,4 millioner kroner i årene 2023-25. For det beløb kan man uddanne 526 pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter. Tilsvarende kan Odense uddanne 290 for de 10,2 millioner, de får fra puljen. Og med 35,5 millioner kroner vil Københavns Kommune i samme periode kunne uddanne hele 1.016 til pædagogiske assistenter.

Tjek Danmarkskortet og se, både hvor stort et beløb, hver enkelte kommune får, samt hvor mange pædagogiske assistenter de kan uddanne for bare halvdelen af puljemidlerne.

 

”Formålet med opkvalificeringspuljen er også at give flere dagplejere en pædagogisk uddannelse. Det skal kommunerne huske, så det faglige løft kommer alle børn – både i institutionerne og i dagplejen – til gavn. Det kommer selvfølgelig også de ansatte selv til gavn, når de får en uddannelse og får teoretisk viden hæftet på alle deres gode erfaringer fra årelang praksis,” siger Kim Henriksen.

I dag udgør pædagogiske assistenter 8 procent af de ansatte i daginstitutionerne, mens pædagoger udgør 42 og pædagogmedhjælpere 50 procent. Da færre af de pædagogiske assistenter arbejder på nedsat tid end pædagogerne, udgør de i praksis mere end 9 procent af de ansatte. Ifølge FOA bør vi stræbe efter, at pædagogiske assistenter i fremtiden kommer til at udgøre 35 procent af personalet. Imens skal andelen af pædagogmedhjælpere ned på et minimum.

Kontakt

Sektorformand Kim Henriksen, telefon: 31 62 32 33

Hent billede