Vær åben og ærlig overfor ledelsen. Tingene skal gøres ordentligt og efter aftalerne, siger Årets TR Helle Andreasen
Foto:
Anna Cathrine Leth Christiansen
Tekst: Nana Lykke
Foto: Anna Cathrine Leth Christiansen (arkiv)
Lige meget hvem man spørger, så vælter den gode omtale ned over Helle Andreasen, der arbejder som social- og sundhedsassistent i Solrød Kommunale Hjemmepleje. Den 17. november 2022 blev hun kåret som Årets TR i DR’s Koncerthus.
Kollegaerne og nærmeste leder: Hun vil sine kollegaer
”Hun er den bedste TR, jeg har haft i de 28 år, jeg har været social og sundhedsassistent", siger kollegaen, social og sundhedsassistent Ulla Leganger, i præsentationsvideoen forud for årets TR-valg. ”Hun vil sine kollegaer, og hun er alle vegne”, siger en anden kollega, social og sundhedsassistent Mette Hansen. Og lederen i hjemmeplejen Henriette Thomsen siger: ”Medarbejderne føler, at hun har fingeren på pulsen. Hun er ikke den der administrative TR”.
Ved prisoverrækkelsen i DR’s Koncerthus sendte Helle Andreasen i sin takketale rosen tilbage til sine kollegaer. ”Uden jer ville der ikke være nogen mig”. Her takkede hun også sin mentor Maibritt Gisli, som er faglig sekretær i FOA Køge: ”Du er min benzin. Du fylder mig op. Du er min mekaniker. Du er min mor, der ejer bilen”, sagde Helle Andreasen til Maibritt
Gisli.
Mentoren: Helle har talent for relationer
- Den tale fik skovlen under mig. Jeg var så pavestolt, siger Maibritt Gisli. Hun fortsætter: Helle gør det eminent godt. Man har tillid til hende, og ingen går forgæves. Hun lytter, er nærværende og handler. Hun er superaktiv, også på de sociale medier, og så er hun jo frikøbt, så hun er meget synlig.
Helle Andreasen blev for seks år siden frikøbt til TR-arbejdet for at hjælpe med at nedbringe et rekordhøjt sygefravær i Solrød Kommunale Hjemmepleje. Den mission er gået over al forventning. Hun er stadig frikøbt, men tager weekendvagter i hjemmeplejen for stadig at være tæt på faget, kollegaerne og deres udfordringer.
Hvordan er Helle at være mentor for?
- Hun er meget lærenem og forstår, at TR-rollen handler om at danne relationer, og det har hun talent for. Så hun er en god opgave at være mentor for, siger Maibritt Gisli.
Har Helle særligt talent for det, eller kan alle lære det?
Helle har et talent, fordi hun brænder for FOA. Det interesserer hende. Og hun stiller sig ud i alleryderste linje. Men alle kan lære det. Vi har mange gode tillidsvalgte. De er godt oplært.
Hvad har du lært Helle?
At samarbejde med ledelsen. Ellers får man ikke noget igennem. Man skal lande i en relation, hvor man har respekt for hinandens roller. Også selv om man er uenige.
Ældrechefen: Vi er selvfølgelig ikke altid enige
Årets TR samarbejder også med den kommunale ældrechef. Og også herfra er der meget positive ord.
- Helle er ordentlig, jordnær og meget fagligt velfunderet. Og så har hun en bred TR-faglig viden og utroligt stærk TR-profil. Hun brænder for det og er stolt af sit fag. Det kan hendes kollegaer godt mærke, siger Bente Gaardhøj Johansen, ældrechef i Solrød Kommunale Hjemmepleje.
- For Helle er det vigtigt at have et ben både i det praktiske og det faglige arbejde. Hun lader op begge steder. Og hun mister ikke forbindelsen til sine kollegaer, for det er hun meget bevidst om.
Ældrechefen og tillidsrepræsentanten har samarbejdet om alt fra sygefravær og trivsel til ”et godt introprogram”, pjecer, personalesager og lønaftaler.
- Vi er selvfølgelig ikke altid enige. Det gælder fx i de seneste lønforhandlinger. Der gav hun sig ikke, siger Bente Gaardhøj Johansen. Hun fortsætter: Men hun er lydhør, og vi har altid en ordentlig tone og et godt fagligt niveau. Vi har jo en fælles interesse i, at det fungerer ordentligt.
De har også arbejdet sammen om den nye ældrelov, hvor Helle Andreasen sidder med i en ekspertgruppe. Så mødes de om forskellige temaer med hver deres vinkel: FOAs og ledelsens. Hvilke fordele og ulemper er der?
- Det modner også min tænkning, for vi har jo begge brug for råd og vejledning fra hinanden. Vi er meget ligeværdige i vores samarbejde. De fleste gange bliver vi enige – men gør vi ikke det, så skiller det os ikke ad, siger Bente Gaardhøj Johansen.
Årets TR: Jeg er især stolt af tre resultater
Når man spørger Årets TR, så nævner hun især tre af de store resultater, hun er lykkedes med i sit hverv som TR. Det er løsningen på det høje sygefravær, lokallønsforhandlinger og en seniorordning.
- Jeg er utrolig stolt af, at jeg stod fast i min TR-rolle, da vi havde landets højeste sygefravær. Det var hårdt og svært. Jeg skulle være stærk for mine kollegaer, være tro mod min arbejdsgiver og holde sammen på mig selv. I det krydspres fik jeg lært, hvordan jeg kan være en god og stærk TR, siger Helle Andreasen. Hun fortsætter:
- Jeg er også stolt af at have sat de lokale lønforhandlinger på dagsordenen. Nu taler både kollegaer og ledelse åbent om det, og jeg har fået nogle store forhandlinger igennem via forhåndsaftaler og varige tillæg. Jeg bliver så glad, når mine kollegaer stråler, fordi de har fået anerkendelse i form af ekstra løn.
- Endelig har jeg i år været med til at tage initiativ og sikre en seniorordning til mine kollegaer. Læs om den nedenfor "Gode råd fra Årets TR".
15 gode råd fra Årets Tillidsrepræsentant 2022
1. Husk hvem der har valgt dig
Jeg er meget optaget af at huske, at det er mine kollegaer, der har valgt mig og givet mig mandat og tillid til rollen. Gør det tydeligt, hvad du står for. De må ikke være i tvivl om, hvis side du er på.
2. Vær nærværende overfor kollegaerne
Det er vigtigt at være lydhør og respektfuld overfor alle. Der er mange forskellige mennesker ansat på min arbejdsplads. Husk at stikke fingeren i jorden og zoome ind på den enkelte.
3. Du skal også sortere
Det kræver overskud og tid, når kollegaerne læsser af. Nogle gange kan en kollega jo komme til at kvaje sig, og så er det ikke nok at lytte. Du skal sortere i tingene, så du ikke bliver en medløber.
4. Kræv medspil af kollegaerne
Fra 2023 må de ansatte i Solrød Kommunale Hjemmepleje selv bestemme, om de vil arbejde hver anden eller hver tredje weekend. Dem der vælger hver tredje weekend, skal have to weekender ekstra på et år. Det kræver medspil fra kollegaerne.
5. Vær tilgængelig
Om morgenen og til frokost mødes vi op til 100 kollegaer i samme rum. Jeg sørger for at skifte rundt mellem bordene fra dag til dag, så jeg møder alle. Og møder forskudt to dage om ugen for også at møde aftenvagterne. Her får jeg masser af spørgsmål om alt muligt TR-fagligt.
6. Vær synlig
Jeg har en specialfunktion og har oplært mange i at tage mål til støttestrømper, fx en del sygeplejersker. Det giver samarbejde og kontakt på tværs af faggrupper. Jeg er også faggrupperepræsentant på hjemmeplejeområdet i FOA, sidder i MED systemet hele vejen og i en ekspertgruppe om ældrelov. Og så bringer jeg vores fag og vilkår på dagsordenen i kommunen.
7. Hold kollegaerne opdateret
Jeg går op i, at kollegaerne er klædt på og orienteret. Jeg sender nyhedsbrev ud hver 9. uge med et godt råd, sidste nyt fra FOA og fra arbejdspladsen. Og så har jeg taget et bevidst valg om at bruge min facebookprofil til nyheder fra tillidsrepræsentanten for at styrke min rolle som TR.
8. Sæt lokalløn på dagsordenen
Hav is i maven. Vær ikke bange for at indstille flest muligt. Og gør det hvert år.
9. Hold dig tæt på faget
Jeg er frikøbt TR, men kører med ud i weekenden, fordi det giver mig luft og energi. Jeg kører også ind i mellem aftenvagter med min egen køreliste på lige fod med de andre. Når du kender borgernes behov, kan du tale direkte med kollegaerne om problemer og også tage det med i MED.
10. Vær åben og ærlig overfor ledelsen
Når kollegaerne kommer til mig og fx har fået ændret deres arbejdstid uden aftale, så tager jeg FOA-bolsjer med til ledelsen og siger, at det kan de ikke gøre uden dialog. Tingene skal gøres ordentligt og efter aftalerne.
11. Samarbejd med ledelsen
Da jeg blev TR, viste min ældrechef mig utroligt meget tillid og respekt. Hun var en kæmpeautoritet og jeg var nyvalgt, så jeg var bange for hende. Men vi ønsker begge landets bedste ældrepleje og nu går jeg bare til hende. Jeg har også dialogmøder med min nærmeste leder. Hvad fungerer? Hvad fungerer ikke? Og gruppelederne fodrer jeg med materiale fra FOA.
12. Stil krav til ledelsen
Lederen skal have tillid og forstå, at tillidsrepræsentanten ikke vil dem noget ondt. De skal ikke fortie noget. Og de skal respektere din rolle som TR. Jeg copy-paster ofte fra arbejdstidsaftalen, hvor alt om, hvordan man skal samarbejde, er skrevet ned, så man skal bare følge reglerne. Lederne er jo også bange for at fejle.
13. Kom med gode ideer til ledelsen
Jeg her i år været med til at sikre en seniorordning til mine kollegaer. Jeg fik grønt lys til at spørge alle mine kollegaer på + 50 år, hvad der skulle til, hvis de skulle blive og gik til ledelsen med deres tilbagemeldinger. Derefter blev de alle indkaldt til en seniorsamtale, og der var bare brug for få justeringer, så ville de gerne blive lidt længere.
Lederne elsker, når jeg kommer med gode ideer, der hjælper driften, og da kollegaerne følte sig lyttet til, så blev de. Men den gælder først fra 60 år og ikke fra 58 år, sådan som FOA ønsker. Den måtte jeg æde.
14. Få en mentor og brug din mentor
Da jeg blev TR i slutningen af 2016, kom jeg til kaffemøde hos Maibritt Gisli. Hun sagde: Du ringer til mig, hvis der er noget. Hun har lært mig alle de gode strategier.
Maibritt sagde: Du får så mange hug derude – nogle gange skal du bare lægge dig fladt ned. Vi kan alle sammen tage fejl. Og så fik jeg en seddel med: ”Husk at være åben og ærlig over for din ledelse. Det gør bare det hele meget nemmere”. Den seddel har jeg stadig.
15. Prøv tingene af
Jeg suger til mig. Tager andres gode ideer og prøver det af. "Helle, tager I egentlig skolepraktikanter?" Jeg sagde ja. Så skolepraktikanten var både sammen med mig, ude at køre med kollegaerne og med sygeplejerskerne, og det var en succes. Vi skal jo sikre fremtiden, rekrutteringen og sørge for, at der kommer flere ind på uddannelserne.
Læs mere om A4Mediers prisfest for de nominerede i DRs koncerthus.