Ledige medlemmer inspirerer hinanden til at holde gejsten oppe

Som ledig møder man mange udfordringer, der kan tage gejsten fra en og gøre det sværere at komme i arbejde igen. Derfor holdt FOAs A-kasse for nyligt et webinar, hvor ledige medlemmerne fik gode råd til, hvordan de kan bevare gejsten. Og mange af de gode råd kom fra medlemmerne selv.

Webinaret startede med, at medlemmerne blev bedt om at fortælle hinanden, hvad de synes, er mest surt ved at være ledig.

Chatten var hurtigt ved at sprænges med udsagn som: ”savner kolleger, og at der brug for mig”, ”uvished om, hvornår jeg kommer i arbejde igen”, ”når andre spørger, hvad man laver”, ”dårlig samvittighed over ikke at tjene sine penge selv”, ”konstante afslag”, ”den lave dimittendsats”, ”usikkerhed omkring økonomi”, ”savner faglige udfordringer og sparring med kollegerne”, ”følelsen af ikke at være god nok”, ”ensomheden og usikkerheden på fremtiden” og lignende triste udsagn.

De ledige er ikke dovne
Mange af problemerne er svære at gøre noget ved, fordi de er en del af selve det at være ledig i Danmark i 2023. Men det bliver ikke bedre af, at medlemmerne i aviser og på TV hele tiden hører om ”dovne ledige” og et rødglødende arbejdsmarked. Vi spurgte dem, hvad de tænker, når de støder på disse udsagn.

Enkelte fortalte, at de ikke føler sig berørt, for det kan jo ikke handle om dem, der allerede gør alt, hvad de kan for at få job.

Men de fleste føler sig provokerede, frustrerede, ydmygede og uretfærdigt behandlet. De bliver kede af det, og det stresser dem at blive italesat som et stort samfundsproblem. Et medlem skrev: ”Det er et fuldtidsjob at være ledig - så dovne ledige? Bestemt ikke”. Andre skrev, at politikerne selv skulle prøve at være ledige, så de kunne mærke, hvordan det var.

Sådan bevarer du gejsten
Inden for dagpengesystemets snævre rammer kan medlemmerne dog selv gøre noget for at bevare gejsten. Webinaret viste, at det er der allerede mange af de ledige medlemmer, der gør.

Man kan fx strukturere sin jobsøgning, så den ikke fylder livet 24/7. Nogen fortalte, at de søger job et par timer hver formiddag og altid udfylder jobloggen om søndagen. Andre joblogger straks, når de har søgt jobbet. Begge dele kan være fornuftigt, bare man har en fast aftale med sig selv om, hvornår man gør det.

 Andre gode råd gik på at beslutte, hvordan man tackler ubehagelige spørgsmål og fordomme, links til hjemmesider med opskrifter på billig og sund mad, at bruge sin ledighed på at blive opkvalificeret, at deltage i jobklubber og forløb hos AOF og i det hele taget bruge FOA og FOAs A-kasse til at få svar på spørgsmål og inspiration til, hvordan man kan bruge sin ledighedsperiode bedst muligt.

Gå til 'Mad på budget'

Gå til 'Mad for fattigrøve'

 
Dyrk glæden og succeserne
Det gælder også om at gøre noget, der gør en glad. Igen var chatten ved at eksplodere af eksempler på, hvad medlemmerne gør, som de godt kan lide: strikke, motion, læse en god bog, ro havkajak, lave god mad, gå tur – med og uden hund, cykle i naturen, ride, yoga online, film og serier, være sammen med familie og venner, passe børnebørn, havearbejde, dans og musik, gøre huset i stand, være besøgsven, aktiv i foreninger, skrive historier og meget mere. 

Så vores ledige medlemmer sidder bestemt ikke og kigger ud ad vinduet, mens de venter på, at jobbet kommer. De er aktive og holder sig i gang. Det giver fysisk og psykisk velvære og dermed overskud til jobsøgningen.

I samme rille er det vigtigt at fejre sine succeser med sig selv og andre. Fx når man får et ordinært job (også selvom det er midlertidigt), når man har skrevet en god jobansøgning, gennemført et kursus, haft en behagelig jobsamtale, fået ros i a-kasse og jobcenter osv. 

I chatten delte medlemmerne deres sidste succes med hinanden, og det handlede især om samtaler, der havde være gode, selvom de ikke fik jobbet. 

Hvem kan hjælpe?
Det er også vigtigt at have nogen at tale med, når ledigheden bliver for tung at bære. De fleste brugte venner og familie til det. Men der var også stor interesse for at gøre brug af de såkaldte fokussamtaler i FOAs A-kasse, hvor medlemmet selv kan bestemme, hvad der skal være fokus på (se boksen). Eller for at bruge Pensams stresshotline, hvor man også som ledig har ret til 5 samtaler med en stresscoach. 

Sidste del af webinaret handlede om, hvad FOA og FOAs A-kasse sammen med andre fagforeninger og a-kasser gør for at få politikerne på bedre tanker. Senest er det lykkedes at få hævet dagpengesatsen betragteligt for ledige, der opfylder nogle bestemte krav. 

Men desværre bliver gildet betalt af dimittenderne, der har fået deres i forvejen lave dagpenge yderligere beskåret. Det skete ikke med opbakning fra FOA og FOAs A-kasse.

Fra 1. januar 2024 skal ledige medlemmer af en a-kasse i de 3 første måneders ledighed kun til samtaler i a-kassen og ikke også i jobcentret. Det er mange ledige glade for, og FOA og FOAs A-kasse arbejder sammen med andre faglige organisationer for, at perioden bliver endnu længere. 

Tak for jeres positive og humanistiske tilgang til de ledige
Som sædvanligt sluttede webinaret med, at medlemmerne blev spurgt, om de havde kunnet bruge nogle af de gode råd fra a-kassen, og som sædvanligt svarede alle deltagerne, at det havde de bestemt. 

Flere medlemmer takkede også a-kassen for den positive og humanistiske tilgang til de ledige medlemmer. Et andet medlem skrev: ”Vi er sammen i ledigheden”, og det er vi glade for, for det er netop et af de vigtige formål med a-kassens webinarer: at medlemmerne føler sig lidt mindre alene med deres ledighed.