Aviser giver skattesmæk

FOA Århus medlemmer står til at få et skattesmæk, hvis de i 2010 og 2011 har holdt avis gennem Århus Kommunes personalegodeordning, der er en såkaldt bruttolønsordning. Medlemmer, som på denne måde har holdt avis i 2012, kan naturligvis nå at ændre deres skatteindbetaling for i år.

Aviser giver skattesmæk

Baggrunden er en afgørelse fra SKAT, som ikke mener, at Århus Kommunes ansatte generelt har avisordningen, fordi de hovedsagligt skal bruge aviserne i deres arbejde. Derfor skal Århus Kommune nu fortælle SKAT, hvilke medarbejdere der har holdt avis gennem ordningen.

SKAT vil derefter give medarbejderne et skattesmæk for 2010 og 2011, medmindre de har gode argumenter for, at netop de har haft brug for avisen, når de skulle udføre deres arbejdsopgaver. Det kan for eksempel være tillidsfolk, som må følge den offentlige debat, hvis de skal kunne fungere som tillidsrepræsentanter. Vittige hunde kunne også hævde, at de mange og hyppige omstruktureringer i Århus Kommune betyder, at samtlige kommunens ansatte må følge med i dagspressen, hvis de skal vide, hvor de er ansat. Under alle omstændigheder bør medarbejderne overveje, om de har gode argumenter for, at avishold er hensigtsmæssigt i deres arbejde.

Den type argumenter kan medarbejderne nemlig bruge, når de skal udfylde en særlig blanket. Århus Kommune har sendt e-post til de berørte medarbejdere, og sammen med dette brev er en blanket, som medarbejderne skal udfylde og sende til SKAT, der så vil vurdere, om de har brug for avis på arbejdet.

FOA Århus og de øvrige fagforeninger i Den Kommunale Fællesrepræsentation kræver, at kommunen dækker medarbejdernes eventuelle skattesmæk. Fagforeningerne har nemlig flere gange spurgt, om kommunen nu var sikker på, at avisordningen var i orden.

Århus Kommune overvejer nu dette krav. Samtidig mener kommunen, at den har fået forkerte oplysninger fra et rådgivningsfirma og undersøger, om ansvaret kan placeres her.