FOA Århus: Hellere skifte branche end arbejde gratis

FOA Århus afviser forslaget om at lade nyuddannede ledige arbejde for deres dagpenge. Forslaget kom oprindelig fra Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo og flere andre forbundsformænd har bakket forslaget op. Men FOA Århus er imod, selvom ledigheden også stiger for social- og sundhedsassistenter:

- Erfaringen viser, at den slags ordninger har det med at fortrænge ordinært ansatte. Der bliver simpelthen færre rigtige jobs, end der ellers ville have været, siger FOA Århus formand Kirsten Normann Andersen.

Hun peger på, at jobtræningsordninger er særligt problematiske på det offentlige område, hvor der er forsvundet mange jobs, og hvor der ifølge regeringens 2020-plan fortsat skal være smalhals.

- Hvad er det for kompetencer de nyuddannede skal holde ved lige? Hvis politikerne ikke mener, at samfundet har brug for så mange lærere, pædagoger, og SOSU-assistenter, må de pege på, hvor jobmulighederne ligger i det private og så få sat gang i noget omskoling, mener Kirsten Normann Andersen.

FOA Århus formanden advarer fagbevægelsen mod at tilbyde, at dens medlemmer kan arbejde for dagpengene. Det kan øge medlemsflugten fra fagforeningerne, mener hun.

- Folk behøver ikke fagforeningernes hjælp til at forære deres arbejdskraft væk; det kan de godt selv finde ud af, hvis de bliver presset til det. Hvis vi ikke forsvarer medlemmernes løn- og arbejdsforhold, så vil færre og færre hver måned bruge et pænt stort beløb på deres fagforeningsmedlemskab, understreger hun.