Husassistent får 545.200 kr.

En tidligere husassistent får nu 545.200 kr. før skat oveni de erstatninger, som hun tidligere har modtaget, fordi hun fik en arbejdsskade helt tilbage i 1994.

Den dengang 47-årige husassistent arbejdede på en institution for handicappede, der ligger i Århus Kommune. Her fik hun en rygskade, der var så alvorlig, at husassistenten måtte på førtidspension og fik erstatninger for mén og tab af erhvervsevne.

I 2010 afsagde højesteret så en dom, der fik stor betydning for husassistentens sag. FOA havde ført højesteretssagen for et andet FOA Århus medlem, der var utilfreds med en erstatning for erhvervsevnetab, som var beregnet ud fra, at dette medlem havde arbejdet på deltid.

Deltidsarbejdet var nemlig midlertidigt, og højesteret gav medlemmet ret i, at erstatningen skulle tage højde for, at medlemmet på et tidspunkt ville være gået op i tid, hvis arbejdsskaden ikke havde sat en stopper for arbejdslivet.

- Min mand læste om afgørelsen i avisen, og tænkte, at den også kunne have betydning for mig, fortæller husassistenten, der derfor gik til sin fagforening.

Hendes situation lignede meget det andet FOA Århus medlems. Husassistenten var midlertidigt gået på deltid, dengang hun havde et mindre barn, men på skadestidspunktet ledte hun efter fuldtidsarbejde.

FOA Århus sørgede for, at husassistentens sag blev genoptaget, og det betød i 2011, at Arbejdsskadestyrelsen hævede det lønbeløb, der var baggrund for hendes erstatning, som derfor også voksede.

Her i efteråret 2012 hævede Ankestyrelsen så procentsatsen for husassistentens erhvervsevnetab fra 50 til 65. Det skete med tilbagevirkende kraft fra 1997, hvor husassistenten første gang fik erstatningen. Derfor får husassistenten nu 545.200 kr. før skat og fremover 2900 kr. mere om måneden.