Lokalcenter ville ikke ansætte fagforeningsmedlem

- Vi kan ikke bruge dig, hvis du er dagpengemodtager og står i fagforening, for det giver alt for meget bøvl med papir og bøder!

Sådan lød meldingen fra ledelsen, da en nyuddannet social- og sundhedshjælper søgte job som ferieafløser på et århusiansk lokalcenter.

Samtalen var ellers gået godt, og social- og sundhedshjælperen følte, at afløserjobbet var hendes, da stemningen pludselig skiftede, efter hun havde nævnt, at hun modtog dagpenge.

- Lederen sagde, at der måske var et problem. Og at hun lige måtte tilkalde en leder på et højere niveau. Den nye leder ankom og fortalte, at det gav alt for meget bøvl med papir og bøder, hvis lokalcentret ansatte et fagforeningsmedlem på dagpenge, fortæller social- og sundhedshjælperen, som da heller ikke fik jobbet.

Ledelsen nævnte, at det kunne blive et problem, hvis social- og sundhedshjælperen fik mere en 74 timer indenfor fire uger. Årsagen er, at arbejdsgiveren så skal betale for den ansattes tre første ledighedsdage, de såkaldte G-dage.

FOA Århus kender et andet helt aktuelt eksempel, hvor G-dagene har skabt problemer for et medlem, der er løst ansat på et århusiansk lokalcenter, ligesom et tredje medlem for et par måneder siden havde tilsvarende problemer på en anden type kommunal institution.

Fagforeningen frygter, at de tre sager blot er toppen af et isbjerg og opfordrer medlemmerne til at kontakte FOA Århus, hvis de har problemer med G-dagene og for eksempel oplever, at arbejdsgivere ikke vil hyre løst ansatte, der kræver deres G-dage.

- Hvis der er mange sager, så kan vi rejse dem samlet overfor Århus Kommune. Og så viser sagerne, at staten bør sikre løst ansatte bedre vilkår, også når det gælder supplerende dagpenge. G-dagene bør afskaffes, og det er et oplagt emne til trepartsforhandlingerne, mener afdelingsformand Kirsten Normann Andersen. 

Se kontaktoplysninger til FOA Århus her