SOSU-hjælper kan beholde barselsdagpenge

Social- og sundhedshjælper Ditte Brixen Hansen skal ikke betale 6.256 kr. tilbage, som Århus Kommune ved en fejl udbetalte hende i barselsdagpenge.

Social- og sundhedshjælperen var nemlig i god tro, da hun modtog og brugte pengene, mener Beskæftigelsesankenævnet, der har afgjort en klagesag, som FOA Århus har ført for hende.

- Jeg blev så glad, da afgørelsen kom, at jeg begyndte at tude. Det var principielt for mig, at det her skulle de ikke slippe af sted med, siger Ditte Brixen Hansen, som fortæller, at hun tre gange kontaktede kommunen, fordi hun var mistænksom overfor det beløb, hun fik udbetalt.

- Jeg fik så besked på, at der var sket en regulering, og at det skulle være i orden, og så blev jeg jo glad, for jeg havde ikke for mange penge, siger Ditte Brixen Hansen.

Social- og sundhedshjælperen er heller ikke imponeret over den udbetalingsspecifikation, som fulgte med udbetalingen. Den var uforståelig, og det var ikke til at gennemskue, at udbetalingen var en fejl. Derfor kan andre let havne i samme situation som hende selv, vurderer Ditte Brixen Hansen.

- Systemet fungerer ikke, så almindelige mennesker kan forstå det, og derfor syntes jeg, at det var frygtelig urimeligt, da kommunen pludselig krævede, at jeg skulle betale pengene tilbage, fortæller hun.

Og nu har Ditte Brixen Hansen altså fået ret i, at hun modtog pengene i god tro, og Beskæftigelsesankenævnets afgørelse lægger blandt andet vægt på, at udbetalingsspecifikationen ikke har gjort det muligt direkte at ”udlede, at der er sket en fejludbetaling.” Det var hendes svigerfar, som opfordrede Ditte Brixen Hansen til at kontakte FOA Århus, og det forslag er hun glad for i dag.

- Jeg kan kun opfordre til, at andre går til deres fagforening, hvis de oplever noget lignende. Jeg har fået en super god behandling i FOA og har hele tiden fået at vide, hvordan sagen udviklede sig, siger social- og sundhedshjælperen.