Frygter for dagplejens fremtid

Dagplejerne i Åbyhøj frygter, at dagplejen forsvinder som pasningstilbud i lokalområdet.

- Det kan nemlig let blive konsekvensen af en organisatorisk ændring, som vil flytte dagplejerne fra Åbyhøj dagtilbud og fordele dem på Brabrand dagtilbud og Gl. Åby dagtilbud, fortæller dagplejernes tillidsrepræsentant Helle Nørgaard Nielsen.

De såkaldte dagtilbud er en samling af daginstitutioner og dagplejere i et område. Børnene er garanteret en børnehaveplads i det dagtilbud, hvor de starter i vuggestue eller dagpleje, og det skal sikre børnene et sammenhængende forløb.

- Men hvis dagplejen ikke længere organisatorisk er en del af det lokale dagtilbud, så mister forældrene garantien for, at deres barn kan få en lokal børnehaveplads, hvis forældrene vælger dagpleje, forklarer Helle Nørgaard Nielsen.

Derimod vil forældrene stadig have garanti for, at deres barn kan få en børnehaveplads i det lokale dagtilbud, hvis de vælger en vuggestueplads.

- Den lokale børnehaveplads har stor betydning for mange forældre, fordi den sikrer, at deres børn kan begynde i den lokale skole sammen med jævnaldrende børnehave-kammerater og få en tryg skolestart, siger Helle Nørgaard Nielsen, som derfor frygter, at mange forældre fremover vil fravælge dagplejen.

Dagplejerne har protesteret mod ændringerne og ønsker, at den lokale dagpleje forbliver i Åbyhøj dagtilbud.

- Men kan det ikke lade sig gøre, så vil det være mest hensigtsmæssigt, hvis vi samlet bliver flyttet til Gl. Åby dagtilbud, mener tillidsrepræsentanten.

Hun forklarer, at en del forældre oplever de to dagtilbuds geografiske dækningsområder som et sammenhængende lokalområde, der i en vis udstrækning sender børnehavebørn videre til begge skoler i Gl. Åby/Åbyhøj-området. Derimod opfatter de fleste Brabrand som en helt anden bydel, der har sine egne skoler.

Dagplejerne har skrevet til Børn- og Unge rådmand Kristian Würtz og udvalgsformand Thomas Medom om deres bekymringer. Dagplejerne har foreløbig fået et møde med deres lokale ledelse og håber på en fortsat dialog med politikere og ledelsen.