TV: Kontrol koster kassen

Danmark har verdensrekord i tillid, og det betyder grundlæggende, at samfundet sparer en masse penge, fordi vi ikke behøver at kontrollere hinanden hele tiden. Men flere mener, at kontrollen har taget overhånd i den offentlige sektor, og at overdreven dokumentation er en dårlig forretning, der koster både tid, engagement og penge.

Social- og sundhedsassistent Britta Bertel har arbejdet i sundhedssektoren i 35 år, men hun har inden for de sidste 20 år oplevet, at graden af kontrol og dokumentation er steget voldsomt.

- Jeg synes, det er meget mere. Det kan ikke gøre det med dobbelt så meget. Det har accellereret, fortæller Britta Bertel.

I dag bruger hun og kollegaerne så meget tid på dokumentation, at det ind i mellem påvirker arbejdet, og det er ikke altid i en positiv retning. For selv om det kan være nødvendigt med dokumentation, så kan det også blive så meget, at det føles som unødvendig kontrol.

Det har professor Gert Tinggaard Svendsen fra Århus Universitet forsket i. Han har blandt andet undersøgt, hvor stor tillid der er i Danmark og resten af verden.

- Danmark er det land, som har mest social tillid i verden, og det kan være med til at forklare, hvorfor vi har så velfungerende en økonomi, som vi har, sammenlignet med andre lande, fortæller Gert Tinggaard Svendsen.

Gert Tinggaard Svendsen har for nylig udgivet pamfletten "Tillid". Den er lavet på baggrund af blandt andet hans bog "Social Kapital", og viser, at Danmark har verdensrekorden i tillid.

Det gøres helt enkelt op ved at stille spørgsmålet; kan du stole på de fleste mennesker – ja eller nej, og her ligger de skandinaviske lande helt i top, mens eksempelvis Spanien, Italien, Grækenland og Portugal ligger i bunden.

grafiktillid1

Der er en klar sammenhæng mellem økonomi og tillid, fordi vi simpelthen stoler på hinanden, og derfor ikke behøver at kontrollere og bruge penge på det, og det kan meget simpelt overføres til den offentlige sektor og andre arbejdspladser, mener Gert Tinggaard Svendsen.

- Der en tendens til, at man i mange henseender er gået for langt i kontrolretningen, stærkt influeret af den her New Public Management teori. I bogen bruger jeg, måske meget sigende, det berømte citat fra Lenin: ”Tillid er godt, men kontrol er bedre”, og det har jeg, i al beskedenhed, omskrevet til, at "kontrol er godt, men tillid er billigere", siger Gert Tinggaard Svendsen.

På lokalcenteret er Britta Bertel kommet til dagens sidste dokumentation. Den tager fra en halv til en hel time, og hun efterlyser mere tillid frem for kontrol.

- I bund og grund er vi selv ansvarlige for, at vi også gør tingene rigtigt, men systemet lægger ikke op til, at vi er det, slutter Britta Bertel.