Debatindlæg: Udlicitering af Bøgeskovhus er dyr og bureaukratisk

Byrådsmedlem Anne Mette Villadsen hævder i JP Århus d. 21. november, at Århus Kommune bevarer kontrollen, hvis kommunen som planlagt udliciterer Lokalcenter Bøgeskovhus.
Det er imidlertid en kendsgerning, at en udlicitering vil betyde, at kommunen på flere måder mister kontrol med, hvad der foregår på Bøgeskovhus.

Udliciteringen indebærer jo, at kommunen indgår en kontrakt med en privat leverandør, som betyder, at en bestemt mængde ressourcer i en bestemt årrække er bundet til Bøgeskovhus. Dette er helt anderledes, end situationen på de kommunale lokalcentre, hvor kommunen løbende kan omprioritere ressourcerne og altså har en større grad af kontrol.

Men også når det gælder plejens kvalitet mister Århus Kommune selvsagt den direkte kontrol, når kommunen ikke selv står for plejen. Kommunen kan selvfølgelig stille kontraktlige krav til plejen, men det kræver, at kommunen bruger mange ressourcer på at udarbejde et præcist og detaljeret udbudsmateriale. Bagefter skal Århus Kommune så føre tilsyn med, at den private leverandør lever op til kravene, og den kontrolindsats er naturligvis heller ikke gratis.

Og da det erklærede formål med Bøgeskovhus-udliciteringen er at skabe udvikling og innovation, så vil kontrolprocessen blive endnu dyrere end normalt, for her skal kommunen ikke blot sikre sig, at plejekvaliteten er i orden. Kommunen skal nu også sørge for, at det private firma skaber udvikling. Hele projektet kan således hurtigt blive meget dyrere, end hvis kommunen gennemførte en innovationsproces i eget regi.

Det er altså dyrt og bureaukratisk, at Århus Kommune mister den direkte kontrol med Lokalcenter Bøgeskovhus, fordi kommunen skal bruge mange ekstra ressourcer, hvis den skal forsøge at etablere en indirekte kontrol med, hvad der foregår. Og samtidig bliver byrådets demokratiske og løbende kontrol med ældreplejen mindre, når en bestemt mængde ressourcer i årevis er bundet til netop Bøgeskovhus.

Afdelingsformand Kirsten Normann Andersen
FOA Århus
Christian X’s Vej 56-58
8260 Viby J