Århus Kommune har opgivet at tjekke sygefravær
Århus Kommunes Magistrat for Sundhed og Omsorg har droppet at tjekke jobansøgeres sygefravær, efter FOA Århus gik ind i sagen.
Af: Anders Schou
Arbejdspladser under Sundhed og Omsorg skal alligevel ikke indhente interne referencer omkring sygefravær, når arbejdspladserne ansætter medarbejdere, der tidligere har været ansat i Sundhed og Omsorg. Det fremgår af et svar fra Århus Kommune til Statsforvaltningen, der fører tilsyn med kommunerne.
Magistratens personaleblad ”Vores” kunne ellers i juni 2014 fortælle, at det var ”obligatorisk at indhente interne referencer omkring sygefravær.” Og i en JP Århus-artikel 13. august 2014 fortalte Sundhed og Omsorgs forvaltningschef Thune Korsager, at sygefraværstjek var sket mange gange.
FOA Århus vurderede, at den praksis var ulovlig og klagede derefter først til Sundhed og Omsorg og senere til Ombudsmanden, der sendte sagen videre til Statsforvaltningen.
Helbredsoplysningsloven og en ombudsmandsafgørelse siger nemlig, at en arbejdsgiver ikke må indhente generelle helbredsoplysninger som for eksempel sygefraværstal, men kun oplysninger om sygdomme og symptomer, der har ”væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde”. Det kunne for eksempel være gummihandske-allergi i en funktion, hvor gummihandsker er nødvendige.
Sundhed og Omsorgs direktør, Hosea Dutschke skrev så ud til lederne, at der alligevel ikke skulle tages interne referencer i forhold til sygefravær. Og at magistraten nu havde spurgt KL, Kommunernes Landsforening, til råds og afventede et svar herfra.
Omgåelse af loven
I januar 2015 vurderer KL så, at Århus Kommune ikke lovligt kan ”etablere en praksis, som indebærer, at kommunen i forbindelse med ansættelse af medarbejdere generelt anmoder om oplysninger om tidligere sygefravær.” KL mener også, at det vil kunne være en omgåelse af Helbredsoplysningsloven, hvis kommunen spørger om en ansøger har haft et ”stabilt fremmøde”.
Århus Kommune ændrer derefter i august 2015 sine retningslinjer, så de ikke længere opfordrer lederne til at stille deres kollegaer spørgsmålet ”Har X haft et stabilt fremmøde?”, men i stedet ”Anser du X for at være en stabil medarbejder?”.
Retningslinjerne fastslår også, at ”I forhold til en ansættelse er det relevant at oplyse om personen er kvalificeret, stabil, ansvarsfuld, loyal og lignende. Det er derimod ikke tilladt at videregive oplysninger om, at vedkommende ofte er syg – sygdom er en tavshedsbelagt oplysning.”
Århus Kommune kan derfor 18. september 2015 fortælle statsforvaltningen, at det ikke er ”praksis i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg at indhente interne referencer specifikt om sygefravær ved ansættelse.” Og 13. april 2016 sendte Statsforvaltningen så den besked videre til FOA Århus.