Hygiejne-uddannelse er en succes i en corona-tid

Social- og sundhedsskolen Esbjerg har succes med at tilbyde hygiejne-uddannelse online.

På det pædagogiske område har der traditionelt ikke været det samme fokus på hygiejne som på sundhedsområdet, men det er måske ved at ændre sig nu. I 2019 blev Social- og sundhedsskolen Esbjerg udbudsgodkendt til at lave uddannelser i AMU-regi på det pædagogiske område, og underviser Herdis Gregersen har lavet et 100 procent online-uddannelse i hygiejne rettet mod pædagogisk personale.

- Hygiejne har været lidt ”udsultet” på det pædagogiske område i forhold til sundhedsområdet. Det prøver vi at ændre nu, og hvis Covid-19 har været godt for noget som helst, så er det, at virussen har sat ekstra fokus på hygiejne. Nu har man jo opdaget, at bedre hygiejne er med til at nedsætte sygefraværet osv., siger Anne-Mette Sleimann, der er pædagogisk uddannelseskonsulent, og blandt andet skal sørge for at udbrede kendskabet til den ny hygiejne-uddannelse.

Relevans er vigtigt

For Herdis Gregersen er det vigtigt, at uddannelsen er ”praksisnær” for kursusdeltagerne. Det vil sige, at de skal kunne genkende sig selv i de eksempler og opgaver, der indgår i uddannelsen. Herdis Gregersen har eksempelvis været ude at tage billeder fra en daginstitution til brug i kurset. Hun havde godt nok billeder fra en lignende uddannelse på sundhedsområdet, men de var ikke relevante, da de var taget på et ældrecenter. Desuden er det vigtigt, at deltagerne bliver aktiveret, selvom det foregår foran skærmen hele tiden.

- Uddannelsen består både af teori og praktiske øvelser. Deltagerne skal blandt andet filme deres egen håndvask og analysere deres egen måde at vaske hænder på. Deltagerne skal også instruere en anden i korrekt håndhygiejne, derudover er der forskellige quizzer undervejs. Uddannelsen afsluttes med en multiple choice test, forklarer Herdis Gregersen.

Hun er også glad for, at uddannelsen er meget fleksibel. Man har således 14 dage til at tage uddannelsen, der er sat til at tage to dage at gennemføre. Det er dog et krav, at timerne til uddannelsen tages fra arbejdstiden. Dertil kommer, at uddannelsen er gratis for målgruppen.

- Fleksibiliteten på uddannelsen gør, at det er meget lettere for arbejdsgiverne at sende medarbejdere af sted, fordi alle ikke behøver at være online samme tid. Man kan planlægge sig ud af det. Man kan jo logge sig på uddannelsen hele døgnet – Timerne skal bare trækkes fra i arbejdstiden, forklarer Herdis Gregersen.

Det næste års tid udbydes uddannelsen hver anden måned, så pædagogisk personale har rig mulighed for at opnå mere bevidste kompetencer i forhold til hygiejne. Er du interesseret i at vide mere om uddannelsen er du velkommen til at kontakte Social- og sundhedsskolen Esbjerg eller tjekke deres hjemmeside.