Kæmpe-udbud udskudt til august
Politikerne i København blev sendt til tænkepause, da de skulle tage hul på masseudlicitering af 1.200-1.500 kommunalt ansatte.
Et ekstraordinært, lukket møde i Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune skulle torsdag 28. juni have taget hul på Danmarkshistoriens største udbud. Kommunen har planer om at udlicitere i alt 1.200-1.500 kommunale job fra 1. januar 2013.
28. juni skulle foreløbig 100 kommunale rengøringsassistenter og specialarbejdere sendes i armene på et privat firma, der tilbød billigste pris. Men sådan gik det ikke. For Enhedslisten hev i nødbremsen og sendte beslutningen fra udvalget over i borgerrepræsentationen, der afgør sagen den 23. august.
– Vi valgte at standse den endelige beslutning. Det er en ret, alle partier har, når der er tale om vigtige, principielle beslutninger. Nu håber vi på, at det kan lykkes for fagbevægelsen at tale det røde flertal til fornuft og huske dem på, hvem der har valgt dem, sagde Enhedslistens medlem af udvalget, Allan Ahmad, til Dagbladet Arbejderen 3.7.
Det er begrænset, hvor meget man ellers kan få at vide fra mødet, som var fortroligt.
Der er kommet fire bud fra private virksomheder og to egne bud. Politikerne håber på at kunne spare i alt 80 millioner kroner over de næste fire år ved at udlicitere opgaverne til det billigste bud.
Største udbud nogensinde
Herudover har Københavns økonomiforvaltning under borgmester Frank Jensen planer om at samle en lang række kommunale opgaver inden for rengøring, renhold, service og teknik i selskabet »Facility Management« af eksempelvis biblioteker. Selskabet kommer til at have 1.200-1.500 ansatte, der løser kommunale opgaver, som fremover skal »konkurrenceudsættes« – altså give private mulighed for at overtage opgaverne.
Til august beslutter kommunens økonomiudvalg, om man skal gå videre med planerne om det nye selskab og yderligere udlicitering.
Hvis det bliver et ja, vil der være tale om Danmarkshistoriens største udlicitering, bekræfter ekspert i udlicitering Carsten Greve, der er lektor ved CBS:
– Det vil være den største udlicitering, vi har set herhjemme. Københavns Kommune er landets største kommune. Så når de samler mange af deres opgaver, bliver det til mange arbejdspladser, siger Carsten Greve til Arbejderen 3.7.
Han er ikke i tvivl om baggrunden for den store udlicitering:
– I en tid hvor kommunerne er presset hårdt på økonomien, lader flere og flere sig friste af udliciteringer, fordi de kan spare penge på kort sigt og fremvise en besparelse på næste års budget. Han er mere i tvivl, om udliciteringen reelt vil ende med en besparelse:
– Det kan godt være, at der kan hentes en besparelse på kort sigt. Men på langt sigt risikerer den slags udliciteringer at koste dyrt. Hvis det firma, der overtaget opgaven, ikke er kompetent nok, risikerer kommunen at skulle tage den tilbage igen.
Især inden for rengøringsbranchen kommer private firmaer ofte med urealistisk lave bud for at få en ordre, advarer Carsten Greve:
– Der er en klar risiko for, at det vil gå ud over arbejdsmiljøet, når en kommune forsøger at spare penge på budgettet ved en udlicitering. Pengene skal jo komme et sted fra, og det sker ofte på bekostning af arbejdsmiljøet. Medarbejderne får besked om at løbe stærkere. Det betyder stressede og syge med-arbejdere. Men den slags bliver ofte først opdaget, når kontrakten er skrevet under.