Udbud invaliderer arbejdsmiljøet
Udbud invaliderer arbejdsmiljøet
De sidste, offentligt ansatte rengøringsassistenter på Københavns Universitet er ifølge en rapport så pressede, at fremtidige udbud bør opgives. Det konkluderer rapporten fra tre antropologistuderende, som i tre uger selv oplevede det hårde tempo på egen krop.
Stress, nedslidning, frygt for fyring og angst for ikke at kunne nå sit arbejde er konsekvenserne, når Københavns Universitet sender rengøringen i udbud. Det viser undersøgelsen, som de tre antropologi-studerende i november sidste år gennemførte blandt de ansatte i rengøringsafdelingen Campus Service City på Københavns Universitet. Afdelingen er den sidste, hvor opgaven ikke er udliciteret til private firmaer.
Campus Service City vandt senest over de private udbydere i 2014, men fem medarbejdere måtte afskediges for at være konkurrencedygtige. Det betyder, at de tilbageværende 33 ansatte i gennemsnit skal gøre 500 kvadratmeter rent i timen.
Vi kører på grænsen
Rengøringsassistent Marianne Ager bekræfter, at problemet ikke er svage studenter-arme:
- Vi kører på grænsen, hvor vi ikke længere har mulighed for at gøre ordentligt rent.
Mange af hendes kolleger har smerter i leddene og føler sig udmattede efter endt vagt. Den konstante bevidsthed om at være bagefter gør, at de ikke tager sig tid til at indtage de korrekte arbejdsstillinger. Flere svarer også, at de har stress.
15 fyret på ti år
Ifølge Erwin Koster Kristensen, driftschef i Campus Service City, har de tilbagevendende udbudsrunder gjort arbejdet hårdere. 15 rengøringsfolk i Campus Service City er afskediget de seneste 10 år. Der er sket en effektivisering på 60-70 procent siden 1996. Samtidig er der blevet mere at gøre rent, fordi de studerende nu kan være på universitetsområdet hele døgnet.
- Jeg ser det som et problem, at arbejdstempoet er blevet så højt, at man ikke længere kan holde til at passe sit job, når man er over 50 år. Det er svært at se, at udbudsrunderne har ført noget godt med sig for rengøringsassistenterne og rengøringskvaliteten, siger Erwin Koster Kristensen.
De tre antropologistuderende kæmper nu for at få Københavns Universitet til at opgive det næste udbud af rengøringen i 2018, skriver Universitetsavisen.