Nye barselsregler - fra 2. august 2022

Der er kommet nye barselsregler der trådte i kraft fra 2. august 2022. Læs om de væsentlige ændringer her og se, hvad det kommer til at betyde for dig!

Ugerne for ret til barselsdagpenge har ændret sig. Det samlede antal orlovsuger med ret til barselsdagpenge er 48 uger efter fødslen. Sådan var det også med de gamle regler. Det nye er, at de 48 uger bliver fordelt ligeligt,hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers ret til barselsdagpenge.

Man skelner mellem ”Barselsorlov” og ”Forældreorlov”.
Barselsorlov er nu de første 10 uger efter fødslen. Og forældreorlov er orlov efter de første 10 uger efter fødslen. Der er sket ændringer i de vigtige frister for, hvornår man skal varsle omkring sin barselsplan. Disser frister varierer, afhængig af hvilken type barsel man ønsker at afholde. Se nærmere herom nederst i artiklen.

Ugerne for ret til barselsdagpenge

Udgangspunktet for overdragelse for lønmodtagere er, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket og kan derfor ikke overdrages til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan man derimod overdrage til den anden forælder, hvis man ikke selv ønsker at holde orloven.

Der er særlige regler for soloforældre, i forbindelse med antal ugers barsel. Som noget nyt sidestilles solofædre og solomødres orlovsperiode, så begge får ret til at holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge. Der er altså mulighed for mere orlov i den situation.

Mødre vil fortsat have ret til 4 ugers orlov med barselsdagpenge før fødslen. Er man omfattet af aftalen om fravær af familiemæssige årsager har man ret til 8 ugers orlov med løn før fødslen.

Husk der er forskel på at have ret til barselsdagpenge og ret til løn under barsel.

De øvrige regler om ret til løn under barsel er fortsat gældende som før, for ansatte i kommuner og regionen. Se dem herunder:

Orlov før fødsel:

Mor har ret til orlov med løn fra 8 uger før forventet fødsel. Hvis mor føder før forventet fødsel, blive retten til orlov før fødsel afkortet tilsvarende. Nedkommer mor derimod efter forventet termin, forlænges orloven.

Fædreorlov:

Far har ret til at holde fædreorlov med fuld løn i 2 sammenhængende uger umiddelbart efter fødslen.

Barselsorlov:

Efter fødslen har mor ret til fravær med løn i 14 uger, hvoraf mor har pligt til at være fraværende fra arbejdet de første 2 uger.

Forældreorlov:

Begge forældre har ret til at holde forældreorlov fra den 15. uge og som ansat i en kommune eller en region har forældrene ret til at holde orlov med løn i følgende perioder:

  • 6 ugers forældreorlov med løn til mor
  • 7 ugers forældreorlov med løn til far
  • 6 ugers forældreorlov med løn til deling mellem mor og far, hvis forældre er ansat under samme barselsaftale. Hvis det eks. kun er mor der er omfattet, har hun ret til 6+6 uger.

Denne ret til løn under barsel, gælder frem til næste overenskomstfornyelse. Vi vil selvfølgelig orientere jer herom, ved ændringer.

Varslingsreglerne er som tidligere nævnt også ændret, se oversigten herunder

Før fødslen

Mors fravær før fødslen
Som mor skal du orientere din arbejdsgiver om din graviditet senest 3 måneder før din termin. Du skal samtidig fortælle din arbejdsgiver, om du vil holde de 4 ugers orlov før fødslen. 

Hvis far eller medmor holder orlov inden for de første 10 uger efter barnets fødsel
Hvis du som far eller medmor vil holde orlov de første 10 uger efter fødslen, skal du senest 4 uger før forventet fødsel orientere din arbejdsgiver om, hvornår du vil holde orloven og hvor længe. Det gælder også, hvis du skal holde overdraget orlov inden for de første 10 uger.

Efter fødslen

Hvis du overdrager op til 8 ugers orlov til far eller medmor
Hvis du som mor overdrager op til 8 ugers orlov, der ligger inden for de første 10 uger efter fødslen, skal du senest 4 uger før forventet fødsel orientere din arbejdsgiver om dette. Du skal også fortælle, om du vil fortsætte på direkte den efterfølgende orlov.

Hvis du holder orlov de første 10 uger efter fødslen
Hvis du som mor vil holde orlov i de første 10 uger efter fødslen, skal du senest 6 uger efter fødslen orientere din arbejdsgiver om, hvornår du vil genoptage dit arbejde. 

Hvis du holder orlov efter 10 uger efter fødslen
Hvis du vil holde orlov efter de første 10 uger efter fødslen, skal du senest 6 uger efter fødslen orientere din arbejdsgiver om, hvornår du vil holde orloven og hvor længe. Det gælder både, når du vil holde din egen orlov og orlov, som du eventuelt har fået overdraget fra den anden forælder. Det gælder både for mor og far/medmor.

Hvis du vil udskyde orlov
Hvis du vil udskyde op til 5 ugers orlov til at holde efter barnets første år, skal du orientere din arbejdsgiver, senest 8 uger efter fødslen af barnet. Det gælder både for mor og far/medmor.

Når du vil holde den udskudte orlov
Når du vil afholde de op til 5 ugers udskudte orlov, skal du senest 8 uger før orlovens begyndelse orientere din arbejdsgiver om, hvornår og hvor længe du vil holde orloven. Du skal holde orloven, inden barnet fylder 9 år. Det gælder både for mor og far/medmor.

Hvis du ønsker at overdrage barselsorlov, kan du tidligst gøre dette når barnet er født via borger.dk.

OBS: For de mødre der har ret til 26 ugers barsel med løn efter fødslen – dvs. kommunalt og regionalt ansatte – de skal få far til at overdrage 2 af hans uger til mor. Det skal i sådan at arbejdsgiver han få fuld refusion i alle 26 uger og ikke kun 24 uger.

Følg dette link: Vejledning og se hvordan du gør.

Har du nogle spørgsmål til din barsel, kan du ringe til FOA/KLS på tlf. 46 97 15 00 eller kontakte Udbetaling Danmarks barselsafdeling på tlf. 70 12 80 64.