Vinteren er her! Hvad hvis du falder på arbejdspladsen?
Hvad skal du gøre, hvis du falder/glider på arbejdspladsen?
Kære medlemmer
Vi håber, at I er kommet godt ind i 2024.
Januar 2024, har indtil videre budt på hårde snestorme- og spejlglatte veje ude i landet. Vintermånederne er ikke kun kendetegnet ved hård frost, men de er desværre også kendetegnet ved at et stigende antal falde- og glideulykker forekommer.
Hermed en kort brush-up til jer medlemmer, med hvad I skal huske at gøre- og i øvrigt være opmærksomme på, hvis I falder- eller glider på de glatte stier- og fortove ude foran arbejdspladsen.
Det er først- og fremmest en arbejdsulykke
Såfremt I falder- eller glider i arbejdstiden, dvs. I er mødt ind på arbejde, men færdes ude på arbejdspladsen f.eks., fordi I skal smide affald mv., vil selve ulykken, være en arbejdsulykke.
Det er således den helt sædvanlige procedure, som vil finde anvendelse her, dvs. jeres arbejdsgivere har pligt til at anmelde arbejdsulykken senest 14 dage efter første fraværsdag.
I bør derfor gøre klogt i at fortælle jeres nærmeste leder, såfremt I er faldet- eller gledet på arbejdspladsen i arbejdstiden, således at jeres leder er bekendt med ulykken. Det er ligeledes vigtigt, at I opsøger læge i tidsnær forbindelse til selve faldet, da det kan have en afgørende betydning, såfremt jeres arbejdsskade skal behandles af arbejdsskademyndighederne.
Der kan være et grundejer- eller et arbejdsgiveransvar
En anden nærliggende ting, som man nemt kan glemme ifm. en glide- eller faldeulykke er, at der i nogle tilfælde, kan foreligge et grundejeransvar, eller et arbejdsgiveransvar. Betingelserne herfor, er lidt mere komplicerede, og artiklen her, vil derfor ikke redegøre for de fulde betingelser. I skal dog være OBS på, at der foreligger nogle pligter for både grundejerne- og arbejdsgivere for at bekæmpe glatføre.
Dette omfatter bl.a., at alle fortove- og stier, parkeringspladser, indkørsler- og fælles ude arealer mv., skal glatførebekæmpes, således at sne- og is er ryddet, og at der er saltet- og gruset i tilstrækkelig grad.
Det kan dog være svært at dokumentere, at det ikke er sket glatførebekæmpelse. Skulle I således glide- eller falde ude foran arbejdspladsen, som følge af, at der ikke er glatførebekæmpet, er det vigtigt, at dette dokumenteres.
Det kan I gøre ved at tage et billede af arealet, hvor I er faldet. I kan også bede en tillidsvalgt, f.eks., en AMR om at tage billedet. Det vigtigste er dog, at forholdende dokumenteres i tidsnær forbindelse til selve ulykken.
HUSK, at I som medlemmer af FOA/KLS altid kan kontakte KLS’ arbejdsskadekonsulent, Michelle Khaleque, på 46 97 15 12, som bistår med råd- og vejledning, såfremt I har været ude for en falde- og glideulykke.