Øget risiko for førtidspension ved manglende kontrol over smerter i kroppen
Medarbejdere i plejesektoren, der oplever en lav grad af kontrol med deres smerter, har mere end dobbelt så stor risiko for førtidspension sammenlignet med medarbejdere, der giver udtryk for en høj grad af såkaldt ’smertekontrol’. Det samme gør sig gældende for medarbejdere, der oplever manglende muligheder for at påvirke smerterne. Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Har du svært ved at komme ud af sengen om morgenen, fordi du har stærke smerter i fx ryggen eller armene? Så kan det måske hænge sammen med, i hvilken grad du føler, at du kan kontrollere smerterne og har mulighed for at skabe tilpasninger på din arbejdsplads. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
Forskere har fulgt flere end 2.000 kvindelige ansatte i ældreplejen i 11 år. Resultaterne viser, at medarbejdere, der oplever en lav grad af kontrol med deres smerter, har mere end dobbelt så stor risiko for førtidspension sammenlignet med medarbejdere, der giver udtryk for en høj grad af såkaldt ’smertekontrol’. Det samme gør sig gældende for medarbejdere, der oplever manglende muligheder for at påvirke smerterne.
- Plejepersonale i ældreplejen er kendetegnet ved at have et fysisk krævende arbejde. Forskningscenter for Arbejdsmiljø har undersøgt, i hvilken grad plejepersonalet selv mener, de har kontrol over deres smerter. Resultaterne viser, at dem, som i høj grad oplever smertekontrol, har væsentlig lavere risiko for at måtte trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet, fordi de i højere grad føler, at de har kontrol over smertesituationen.
Hvad er smertekontrol?
Studiet har undersøgt den oplevede smertekontrol blandt medarbejderne. Det vil sige, i hvilken grad de oplever, man har kontrol over sin situation og omgivelser, og dermed måden hvorpå man tænker, oplever og reagerer på smerten, mens man er på arbejde.
Tal om smerter, og tag handling sammen
Hvis du har brug for mere viden om smerter på arbejdet, kan du læse mere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø