Borgmester fik velfærdskørekort

Knud Kristensen modtog velfærdskørekort

FOA Aalborg udstedte 4. maj et velfærdskørekort til den nyvalgte konservative borgmester i Vesthimmerlands Kommune. Her mødte FOA repræsentanter Knud Kristensen på rådhuset i Aars. Til mødet mønstrede FOA med tre fællestillidsrepræsentanter - Martha Nielsen fra ældrecentrene, Aase Mathiesen fra hjemmeplejen og Susanne Andersen fra dagplejen samt formand Kristian Gaardsøe.

Her blev kørekortet overrakt med en klar bemærkning fra formand Kristian Gaardsøe, at FOAs tre fællestillidsrepræsentanter vil holde øje med udviklingen. -De kan betragtes som en slags velfærdspoliti, sagde formanden med et glimt i øjet.

FOAs krav til et fuldgyldigt velfærds kørekort:

A.    På social- og sundhedsområdet skal der arbejdes imod tidstyranni og kontrol

B.     På det pædagogiske område skal der arbejdes for flere hænder på området

C.     På kost- og serviceområdet skal man sikre et bedre arbejdsmiljø uden nedslidning

D.    På teknik- og serviceområdet skal borgmesteren arbejde mod udlicitering og privatisering

Kontrol – ikke for kontrollens skyld
Knud Kristensen udtalte, at han ikke er for kontrollen, men at den skal benyttes så ingen i plejen kan blive beskyldt for ikke at leve op til de lovbestemte krav. Unødig kontrol skal selvfølgelig fjernes.

Flere hænder
Hvad angår personale bemanding vil kommunen overholde serviceloven, men også se på hvilke rutiner der fordelagtigt kan ændres. Han er godt klar over, at der bliver flere ældre og det eneste svar på den udfordring er, at der skal fødes flere børn i kommunen. Martha Nielsen henviste til de seneste besparelser med færre visiterede ydelser i kommunen og opfordrede borgmesteren til at konvertere besparelserne til fuldtidsstillinger. Borgmesteren var imødekommende overfor dette og flere kritikpunkter som de tre fællestillidsrepræsentanter kom med. Knud opfordrede dem til at komme med deres eksempler i kommunens MED-udvalg, hvor der altid er en god snak om tingene.

Arbejdsmiljø er vigtigt
Hvad angår bedre arbejdsmiljø var der fuld enighed om denne vigtige dagsorden. Knud Kristensen mener, at det er væsentlig at undgå fysisk og psykisk nedslidning. Det er dog ikke kun byrådets ansvar, men alles ansvar, understregede borgmesteren.

Udlicitering - halv godkendelse
Hvad angår udlicitering og privatisering var det ikke noget borgmesteren ville arbejde imod. -Kommunen er en forretning og vi skal gøre det som er bedst for kommunens borgere, udtalte han. Flere gange har kommunen hentet tilbud hjem fra private, men ofte beholdt opgaverne i eget regi. Det vigtigste er, at det er praktisk muligt og samtidig rentabelt. Udlicitering er, altså ikke en devise for Knud Kristensen. De første tre punkter udløste godkendelse i FOAs velfærdskørekort, men for udlicitering og privatisering høster han blot en halv godkendelse.

Gimmick for alvor
Baggrunden for FOAs kørekorts-gimmick bunder i oprigtig bekymring for velfærden og prioriteringerne i økonomien. Med kørekortet vil FOA medvirke til, at borgmesteren holder fokus på velfærden i hele valgperioden.

Under mødet blev også fremtiden diskuteret og særligt behovet for arbejdskraft på det offentlige område. Naturlig afgang af medarbejdere og øget efterspørgsel betyder eksempelvis at Vesthimmerlands Kommune i 2019 – om 10 år, vil mangle, hvad der svarer til 40 % af det personale, der er ansat i dag. Det gælder eksempelvis social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere, ejendomsserviceteknikere og husassistenter. Fremtidens mangel på personale skyldes, at gennemsnitsalderen for de offentligt ansatte på FOAs område er høj. Derfor opfordrede FOA borgmesteren til at sætte fokus på netop rekruttering og fastholdelse.

Forside af velfærds-kørekortet til borgmester Knud Kristensen