Hård kritik af dagpengeforringelser

1. juni havde LO Aalborg og Nordjyder for velfærd kaldt til demonstration i Aalborg. Demonstrationen startede med taler i Fagforeningsgården hos 3F. Efter faneoptog mod Gammeltorv kom flere demonstranter til og flere kritiske talere indtog scenen.

Sølle, sølle, sølle
Sølle, sølle, sølle, det er betegnelsen for regeringens og DFs genopretningsplan, sagde taler, Kristian Gaardsøe, FOA – Fag og Arbejde, Aalborg.

Kristian Gaardsøe fremhævede tre forhold i regeringens sølle plan:

  • Halvering af dagpengeperioden uden overgangsperiode. Medlemmer med mere end to års ledighed på bagen taber retten til dagpenge pr. 1. juli i år. De skal finde anden forsørgelse, hvilket næsten er umuligt.
  • For det andet indeholder planen et hav af forringelser på uddannelsesområdet. De rotationsprojekter, vi har fået sat i gang, bliver bombet tilbage.
  • For det tredie indeholder planen en bevidst krigserklæring fra det sorte trekløver overfor fagbevægelsen ved at pille ved fradragsretten på fagforeningskontingentet.

De fattigste taber mest
Planen er helt igennem usympatisk og asocial. Udregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de 10% fattigste taber 3,3%, mens de 10% rigeste kun taber 0,1% i 2013.

Afviklingsplan
Planen virker i det hele taget som en afviklingsplan af den danske model, som ministrene ellers går og blærer sig med i udlandet.

Samtidig fremelsker planen fremmedhadet.

Heldigvis er der et alternativ, sagde Kristian Gaardsøe. Det er den plan, S og SF er kommet med. Lad os stå sammen i fagbevægelsen, så vi kan få en regering, som vil det danske folk og velfærden.

» Kristian Gaardsøes tale


Villy Søvndal, formand for SF

Dem, der drak tættest til festen må betale
Danskerne har fået nok, mente Villy Søvndal. Der er to veje at gå. Vores vej, hvor de brede skuldre bærer de tungeste byrder. Eller regeringen og Dansk Folkepartis vej, hvor det er de allersvageste, der må bære byrderne.

Danmark er i krise. Det er rigtigt, men hvem skal betale regningen?

Det er ikke os, der har bragt Danmark i krise – eller giver milliardskattelettelser, hvor Danske Banks direktør får en skattelettelse på 465.000 kr. om året.

Vi mener, at dem der drak tættest ved festen må være dem, der skal betale regningen.

Den alternative plan
S og SF har fremlagt en alternativ plan for Danmark. Vi skal arbejde lidt mere. Det er ikke smertefrit, men en løsning.

Vi vil kickstarte den danske økonomi med 5 mia. kr. det første år og 10 mia. kr. det andet år, så vi kan få byggefagene i gang.

Derefter bliver der råd til vækst i den offentlige sektor.

Konsekvenser for velfærden
Regeringen har udover denne spareplan forlangt 0-vækst i den offentlige sektor. Det betyder konsekvenser for velfærden, for det er det samme som yderligere besparelser, fyringer og nedskæringer.

Den lille mands beskytter?
Både regeringen og Danske Folkeparti sagde, at de ikke ville røre ved dagpengene – under ingen omstændigheder – sagde de. Nu har de gjort det. Og Dansk Folkeparti, der brøster sig med at være den lille mands beskytter. De forveksler vist den lille mand med Lars løkke.

Opfordring
Bliv ved med at demonstrere, sagde Villy Søvndal. Det hjælper. Vi har nemlig et krav om retfærdighed i dette samfund. Vi kan sikre velfærden sammen.

Mange talere
Udover Kristian Gaardsøe og Villy Søvndal var der flere kritiske taler fra Søren Elsberg, afdelingsformand i 3F Aalborg, Per Clausen, MF. for Enhedslisten, LO-formand, Anna Kirsten Olesen, Carsten Hansen, politisk ordfører for Socialdemokraterne samt Lasse Olsen, formand for studentersamfundet.