Pressemeddelelse

Psykiatriske borgere

Hvem slår i bordet for de psykiatriske brugere i Jammerbugt?

Lars Jespersen*, som er psykiatrisk bruger, har fået skåret sin bostøtte med 2 timer ud af 3. Han har derved kun 1 time om ugen med virkning fra årsskiftet.

Nedskæringen blev begrundet med, at Lars brugte et ugentligt tilbud på Specialskolen for Voksne i Himmerland. Kort før jul meddelte kommunen, at han ikke kunne fortsætte med denne undervisning, da kommunen vurderer, at det er en fritidsaktivitet. I stedet henviser man Lars til at benytte et tilbud på et værested. Et tilbud, som kommunen ligeledes havde skåret væk!

Sundhedspersonalet i Jammerbugt Kommune fortæller, at Lars er førtidspensionist og at undervisningen derfor var af afgørende betydning for hans livskvalitet. Den har givet Lars øget virkelyst, selvfølelse og glæde ved livet. Undervisningen stimulerede sider af Lars, som ellers ikke var aktive. Desuden inspirerede det Lars til at arbejde videre på egen hånd.

Lars kunne først ikke begribe, at han ikke skulle fortsætte med undervisningen. Han mødte oven i købet op og fik den besked, at det var slut for hans vedkommende.

Ulykkeligvis for brugerne i socialpsykiatrien i Jammerbugt Kommune står de til at miste endnu flere tilbud, som hidtil har givet hverdagen indhold. De psykiatriske patienter bliver dermed tabere i kampen om kommunens dårlige økonomi. I Jammerbugt er budgetoverskridelsen på 9.5 million og det betyder, at psykiatrien igen skal spare.

Jammerbugt kommune har med virkning fra årsskiftet samlet skåret en tredjedel af bostøtten væk til de psykiatriske patienter. Den socialpsykiatriske bostøtte er en bevilget og lovpligtig hjælp til de psykiatriske patienter, der bor i eget hjem. Den hjælp gør det muligt at undgå dyre indlæggelser og institutionsophold. Hjælpen gør dagligdagen tålelig for mennesker med store psykiske problemer.

Oven i nedskæringen i bostøtten har kommunen afskåret borgerne fra at følge den specialundervisning, der tidligere blev varetaget af amtet. Et tilbud, der som i Lars Jespersens tilfælde har givet nyt liv og indhold i tilværelsen. Oveni har samme kommune skåret i de tilbud, som de kommunale væresteder har kunnet tilbyde.

Eksemplet med Lars er kun ét af mange eksempler på konsekvenser af nedskæringer for de borgere, som har brug for støtte i eget hjem. Én støtte som de har brug for netop fordi de ikke formår at komme hjemmefra, fortæller tillidsrepræsentant Jette Landgrebe, FOA.

Sidste års besparelse i psykiatrien har beløbet sig til 1.25 million. Nedskæringer, der alle er rettet mod kommunens mest udsatte og skrøbelige borgere.

Politikerne har meldt ud, at det er deres opgave, at fortælle når der kommer serviceforringelser i kommunen. Det er ikke sket og derfor må sundhedspersonalet slå i bordet for kommunens svageste, udtaler Michael Christoffersen tillidsrepræsentant, Socialpædagogerne.

Den økonomiske fejldisponering kan blive langt dyrere for kommunen, hvis psykiatriske pati-enter som eksempelvis Lars skal indlægges eller anbringes i et permanent institutionsophold. Konsekvenserne af denne historie er ulykkeligvis af personlig karakter, men et offentligt ansvar. Kan vi være det bekendt?

For yderligere information kontakt:
Jette Landgrebe, tillidsrepræsentant, FOA – telefon 41911731.
Michael Christoffersen tillidsrepræsentant, Socialpædagogerne - telefon 41911732.

* Lars Jespersen er et synonym, men hans rigtige navn er kendt.