Sygehusene skal både spare og effektivisere

Læserbrev af Jan Jensen, sektorformand, FOA- Fag og Arbejde, Aalborg jan.jensen@foa.dk

I bestræbelserne på at få regionens budget 2011 til at hænge sammen er der i øjeblikket særlig fokus på det administrative område og øget produktivitet.

Både regions- og Christiansborg-politikere kender konsekvensen af at øge produktiviteten. Udgifterne stiger! På samme måde som budgetterne skal balancere med indtægter og udgifter skal forholdet mellem krav og ressourcer også balancere.

Vi oplevede tidligere på året, særlig i det Københavnske og Midtjyske, hvad der sker når sygehusansatte lever op til de krav politikere og samfund stiller til dem. Masseafskedigelser! De ansattes eneste andel i det forløb var, at de opfyldte den efterspørgsel efter ydelser der var fra alle sider og øgede produktiviteten. Så de knoklede løs og løste opgaven. Problemet var, at de nødvendige ressourcer ikke fulgte med, så fik en fyreseddel som tak for hjælpen!

Vi er indtil nu forskånet for den slags i Region Nordjylland. Jeg håber vi også i fremtiden undgår ”Københavnske tilstande”. Men jeg er bekymret, når der i regionen satses på øget produktivitet. Personalet, herunder også FOAs faggrupper er i forvejen både effektive og hårdt pressede.

Der er indført et såkaldt blødt ansættelsesstop. Det er nødvendigt at se på det igen, hvis der skal laves mere på sygehusene. Det forekommer at være halsløs gerning, at tro på at effektivitet og produktivitet kan øges med færre ansatte. Man kan ikke både blæse og have mel i munden – det er som bekendt ikke lykkedes nogen endnu.

Politikerne må stå til ansvar og give borgene klar besked om, hvad de kan forvente af ydelser med de økonomiske og personalemæssige ressourcer der er til rådighed. Den evige klapjagt på de ansatte, med krav om at yde mere, må bringes til ophør.

De ansatte på sygehusene kan levere en hvilken som helst ydelse i en hvilken som helst kvalitet. Men det kræver, at politikerne og samfundet stiller de nødvendige ressourcer til rådighed.