Tivolitur til Tjernobyl-børn

Fagforeninger kan ikke udrette mirakler for Tjernobyl-børn, men med en tur i tivoli kan de for en tid glemme alt om radioaktiv stråling og sygdom. Derfor gav FOA Thisted-Morsø, Metal Aalborg og FOA Aalborg 34 børn tur-pas til Karolinelund i Aalborg.

Mange børn må stadig leve med kræftsygdom eller handicap som følge af den radioaktive stråling, som ændrede verden den 26. april 1986.

Her smeltede den fjerde reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl nær Kiev. Den sendte en atomsky ud over Europa og 24 år efter verdenshistoriens største atomkatastrofe giver den fortsat børn mærkbare eftervirkninger.

Derfor gør Danmark såvel som andre lande en indsats for at yde de ramte børn humanitær hjælp. Én blandt mange foreninger der yder en stor frivillig indsats er Tjernobylforeningen i Thisted. De sørger for at de 34 børn får gode sommeroplevelser og god mad på Bulbjerghjemmet i Han Herred. Børnene har tre ugers ferie ved Bulbjerg og heldigvis har rigtig mange tænkt på dem og støttet dem, så opholdet kan blive en realitet.

Kvitterede med sang og smil
FOA Thisted-Morsø, Metal Aalborg og FOA Aalborg har i den forbindelse givet alle børn og frivillige tur-pas til tivoli Karolinelund i Aalborg. Den 29. juli fik de deres tur-pas, en kasket, noget slik og juice til tivoli-turen i FOA Aalborg. De kvitterede på stedet med sange og glade smil.

Tanken var, at børnene for en stund kunne glemme de sygdomme, som de dagligt må leve med som følge af den frygtelige ulykke. Halvdelen af de hviderussiske børn som gæstede FOA Aalborg har kræft i skjoldbruskkirtlen og de øvrige har andre lidelser med fordøjelse, luftveje,  hjerte eller immunforsvaret.

Tivoli for første og sidste gang
-
Vi kan ikke lave mirakler for børnene, men blot være med til at give dem en god oplevelse mens de er her, siger faglig sekretær i FOA Aalborg Anne-Grethe Sveistrup.
Efter tivolituren blev FOA Aalborg ringet op af Ruth Andersen, som er lejr-mutter for de hviderussiske børn. Det havde været det hele værd at se børnenes reaktion, da de så Tivoli for første gang. Hun fortalte, at to af de ældste drenge havde vovet sig op i den største rutsjebane. Ved den første opstigning var de alligevel blevet betænkelige og havde derfor bedt fadervor – og heldigvis var det gået godt.
Mange af børnene prøvede spøgelsestoget, men ikke uden betænkeligheder, da ingen af dem nogensinde havde oplevet noget lignende. -Det bliver første og sidste gang de oplever det sagde Ruth og takkede på vegne af de hviderussiske børn.