FOA: Ikke brug for vækst bremse

Før det overhovedet giver mening at tale om behov for flere hænder, må vi have sat gang i hjulene igen. Og her mener FOA ikke, at VK-regeringens såkaldte ”genopretningsplan” er meget bevendt. Tværtimod er den med til at bremse væksten.

Når sparekniven svinges over en allerede hårdt presset offentlig sektor og velfærdssamfundets frontpersonale fyres over en bred kam, opnår man muligvis nogle kortsigtede besparelser. Men på længere sigt er der ikke noget hente. For det første vil fyrede medarbejdere, som ikke finder nyt arbejde, ryge enten på dagpenge eller kontanthjælp og dermed belaste de offentlige budgetter. Og for det andet vil afskedigelserne betyde, at de der var heldige ikke at miste jobbet, nu er nødt til at løbe endnu hurtigere for at klare en voksende arbejdsbyrde. Det fører uvægerligt til mere stress, dårligere arbejdsmiljø og i sidste ende højere sygefravær.

I FOA bakker vi i stedet op om forslaget i ”Fair Løsning,” der lægger op til at fremrykke offentlige investeringer for 10 mia. kr. Vi skal investere i bedre arbejdsmiljø, i børnepasning, ældrepleje, en bedre folkeskole og et sundhedsvæsen i verdensklasse. En stærk offentlig sektor er ikke en klods om benet på væksten, sådan som borgerlige politikere og arbejdsgivere fremstiller det. Det private og det offentlige er tværtimod afhængige af hinanden.