Ligeværd og ligeløn
På Kvindernes Internationale Kampdag 2011 (Ja, vi skriver 2011 og ikke 1915, hvor kvinderne opnåede stemmeret). Nogle mænd, det vil sige de såkaldte samfundsspidser, fik allerede stemmeret ved den første grundlov i 1849).
Af: Kristian Gaardsøe, formand i FOA Aalborg, Østerport 2, Aalborg
Så kunne det være spændende at se på, om kvinderne opnåede noget med stemmeretten. Ja, de opnåede stemmeretten, men de må have stemt på de forkerte, for når vi ser på kvindernes løn for lige arbejde, så er kvinderne - 96 år efter den erhvervede stemmeret - 18 procent bagefter mændene i løn, når der gælder det samlede arbejdsmarked. Det viser Lønkommissionens rapport, som også siger, at i den offentlige sektor som helhed er kvinderne bagud med 20 procent.
Omregnet i kroner tjener offentligt ansatte mænd 40 kr. mere i timen end offentligt ansatte kvinder.
I kommunerne tjener mænd 26 kr. mere i timen end kvinder, og i regionerne tjener mænd 72 kr. mere i timen end kvinderne.
Der er ingen naturlov, der siger, at kvinderne skal underbetales, mener vi i FOA Aalborg. Vi betragter kvinderne som ligeværdige med mænd, også når det gælder lønnen for samme arbejde.
I FOA Aalborg undrer vi os også meget over, at arbejde med maskiner og teknik giver en højere løn end arbejde med mennesker. Håndværkeren i de danske kommuner får i gennemsnit 28 kr. mere i timen end social- og sundhedsassistenten. Hvorfor?
Vi må forlange, at ulighederne mellem mænd og kvinder udjævnes. Lønkommissionens tal viser, at der er nok at arbejde for.
Vi må forlange, at der skabes mere åbenhed om kvinders og mænds løn, så kvinderne honoreres efter fortjeneste. Det gør de ikke nu.
Folketingets og arbejdsmarkedets parter må sætte sig sammen og finde en løsning, så kvindernes løngab formindskes og helt forsvinder. Det vil også give en bedre økonomi for familierne.
Tilbage til stemmeretten. Kvinderne har fuld stemmeret. De kan bruge den stemmeret til at stemme på partier, som vil gennemføre ligeværd og ligeløn.
De partier findes. Så vi vil opfordre alle kvinder til at kigge partiernes programmer igennem. Stem på det parti, der vil sikre kvinderne ligeværd og ligeløn – og lad jer ikke nøje med smukke ord og hensigtserklæringer. Der skal konkrete garantier på bordet.
Hvad skal vi med lønkommissioner, hvis ikke det, de afdækker, bliver brugt aktivt til at ændre ulighederne.