Pressemeddelelse

Madmod – starter i den kommunale dagpleje

FOA starter en positiv kampagne i kampen mod kræsenhed. Et oplagt sted at starte er i den kommunale dagpleje.

En kok fra Meyers Madhus vil med udgangspunkt i kampagnen udfordre smagsløgene hos de yngste nibenitter. Det sker 19. maj i dagplejernes legestue i Nibe og har du lyst til at se hvad der sker, når de yngste poder udsættes for kulinarisk kreativitet, så mød op! Her serveres alt andet end pasta og ketchup for børnene i legestuegruppen. Kort og godt skubbes den positive kamp mod kræsenhed i gang denne dag.

I ordet MADMOD ligger der underforstået en kamp mod kræsenhed og dermed en kamp for noget andet og bedre end det fastfood-producenterne tilbyder børnefamilierne i en stresset hverdag.   

Med projekt MADMOD ønsker Meyers Madhus og FOA at tager disse problemer seriøst. Kræsenhed er en generel problemstilling og kræsenheden binder vores smagsløg og madkultur på arme og ben. Madmod derimod rummer et positivt udviklingspotentiale. Kræsenhed er en daglig udfordring for de fleste. Hvis ikke alle – forældre, dagplejere, pædagogmedhjælpere og pædagoger i Danmark tager problemet seriøst bliver det kun værre.   

Dagplejer Bente Ullits har været med i testpanelet til den kommende bog – MADMOD. I en ti-ugers periode har hun modtaget seks ugentlige opskrifter, som hun og børnene med stor iver har prøvet af. Eksempelvis lavede hun og børnene rødbedekage med anis – børnene var meget ivrige kokke og trods røde fingre og rødbeder overalt var det en stor succes. Efterfølgende fik børnene et stykke kage med hjem, så forældrene kunne se hvad projektet også er. Det giver en naturlig diskussion af det vi serverer og måske snarere aldrig serverer for vores børn. Ikke alle opskrifter er lige succesfulde, fortæller Bente og henviser til en ret med hvidkål og ostesauce. -Næste dag var ostesaucen til derimod en stor succes, da den blev serveret med pasta og røget laks. Det bedste har dog været de sprøde flager, som let laves af en rest øllebrød. Selv Bentes store børn var helt vilde med den lette snack.   

Projektet skal ses som et angreb på et underliggende problem – netop den måde vi spiser på i dag og konsekvenserne af vores vaner. Antallet af overvægtige børn med højere risiko for at få diabetes type 2 stiger. Vi bruger 15 milliarder om året på spiserelaterede sygdomme som har alvorlige følger for helbredet.   

Kampagnen er mere end en kogebog. For det første handler det om at målrette en række aktiviteter under overskriften madmod. -Vi gavner ikke børns madmod og spisevaner udelukkende via opskrifter og pjecer om sund kost. Madmod må nødvendigvis omfatte pædagogik, bevægelse, sundhed en god madkultur og dannelse, siger Jytte Christensen fra FOA Aalborg. FOA ønsker at tage et tværfagligt ansvar og forankre en række levende aktiviteter, så der landet over sættes fokus på løsninger frem for problemer. Kogebogen MADMOD udkommer i september 2011.   

For yderligere information om projekt madmod kontakt sektorformand i pædagogisk sektor i Aalborg, Jytte Christensen 46 97 31 31 eller 21 24 13 99.
Kontakt også gerne dagplejer, Bente Ullits, Nibe telefon 24 66 81 06

Kokken kommer tidligt torsdag 19. maj, hvor han vil udfolde kulinarisk kreativitet. Klokken 11.15 skal børn og voksne spise mad fra den kommende kogebog - MADMOD.


OBS: Pressen er meget velkommen 19. maj 2011 i Dagplejernes legestue Lærkestien 3, Nibe. Ring til Bente for yderligere oplysninger om dagens program.