Politikerne har et ansvar for nattevagterne

Aalborg Kommune mangler penge ligesom andre kommuner. Det har affødt mange spare- og nedskæringstiltag. Blandt andet også at nattevagterne i hjemmeplejen nu ikke længere skal være to på vagt, når de kører ud til eksempelvis psykisk syge medborgere.

Kommunen har inden 1. januar opsagt en kotymeaftale, der sikrede, at nattevagterne ikke skulle køre alene, men være to. Det er planen, at der kun skal køre én nattevagt ud til borgerne fra 1. juni.

I FOA Aalborg mener vi ikke, at det er vejen frem. Vi ønsker, at både borgere og vores medlemmer skal kunne føle sig trygge under hjemmeplejens besøg.

 
Det kan blive svært at skabe denne tryghed, når der nu skæres ned fra to til én nattevagt.
Der kan opstå meget uheldige situationer, når én nattevagt skal hjælpe et sygt menneske.
Nattevagten, der arbejder alene, er isoleret og skal træffe beslutninger alene. Det er lettere, mere sikkert og trygt, når man er to.
Derfor er der nedsat en arbejdsgruppe af nattevagter, som kender problemerne og arbejdsbetingelserne til bunds. De har fundet vigtige argumenter for at bevare systemet med to nattevagter:

  • Der kan opstå episoder med vold over for nattevagten.
  • Responstiden stiger fra 20 til 30 minutter. Det giver en dårligere service for borgeren.
  • Ved hjertestop skal nattevagten både give hjertemassage og ringe efter hjælp. En umulig opgave for én person.
  • På grund af parkeringssituation i Aalborg må man ofte parkere flere gader væk. Så er det ikke rart at gå alene om natten.
  • Hvad sker der, når ældre falder om natten. Èn person skal tackle en måske meget tung borger.
  • Psykisk syge og misbrugere kan finde på at følge efter nattevagterne for at se, om der er medicin i bilen. To kan tackle det. Èn kan ikke.
  • Nattevagten skal holde, hver gang telefonen ringer.
  • Nogle gange står nattevagten i to akutte situationer, hvor der skal træffes et valg og prioriteres.
  • Der er stor forskel på opgaverne og nattevagten skal omstille sig, hver gang en ny borger besøges.
  • To nattevagter kan tale sammen om opgaverne. Èn nattevagt må tackle alt selv og kan først få svar på eventuelle spørgsmål, når nattevagten vender tilbage til hjemmeplejen.

Det er bare nogle, af de argumenter, nattevagternes arbejdsgruppe har listet op. Der er mange flere. Kort fortalt, bliver arbejdsmiljøet forringet for nattevagterne i uhyggelig grad. Her har politikerne et stort ansvar.
Et er forsøget på at spare penge. Noget andet er at lave nedskæringer, der i den grad forringer arbejdsmiljøet for de ansatte FOA-medlemmer, der gerne skulle sikre tryghed og god behandling for de borgere, de besøger om natten.
Nu kommer der så en masse forslag på bordet om overfaldsalarmer og samarbejde med sikkerhedsfirmaer.
Mon ikke det var lige så billigt at lade en god ordning bestå. En ordning, som sikrer et tåleligt arbejdsmiljø for en udsat personalegruppe og en ordning, som borgerne befinder sig godt ved.

Det er ikke alene det fysiske, men også det psykiske arbejdsmiljø, der nu bliver udsat for en kraftig forringelse.
Det er muligt, at nogle godt kan lide at arbejde om natten. Nogle er pressede til det af forskellige årsager. Uanset hvilken gruppe, man tilhører, så skal arbejdsforholdene være sikre og trygge.

Der vil FOA Aalborg arbejde for, at der stadig skal være to nattevagter i bilen, når borgerne besøges om natten.
Underligt nok er der altid to chefer i kommunernes forvaltninger. De arbejder da om dagen. Vores medlemmer medlemmer arbejder om natten under svære vilkår og til tider under farlige situationer.