Regionerne skal bestå

Valgkampen er i gang, og straks smider Venstre et forslag på banen om at nedlægge regionerne.

Det kan undre, at statsminister Lars Løkke Rasmussen hopper på den vogn. For det første har han selv stået fadder til regionerne og de opgaver, de skal udføre. Dernæst har han for nylig udtalt, at man opretter da ikke først regionerne for så at nedlægge dem. Det vil han altså alligevel.

På Venstres sommergruppemøde på Bornholm gik man så i gang med at beslutte, at regionerne skal nedlægges og erstattes af professionelle bestyrelser på tre centre i Danmark: København, Odense og Århus; de tre universitetshospitaler.

Så er det vi spørger: Hvad er ideen med en fjernstyring af sygehusene? Hvem skal sidde i de professionelle bestyrelser? Er det folk fra Dansk Industri og Landbrugsrådet, der skal stemme kassen af, udpeget af regeringen. Hvor blev demokratiet lige af?

Regionerne, som de ser ud i dag, er ikke fejlfri. Men demokratisk valgte regionsråd arbejder dagligt med at tilpasse, justere og optimere drift og behandling. Alt efter, hvad man centralt sidder og beslutter på Christiansborg.

Vi tror ikke et øjeblik på, at professionelle bestyrelser på tre sygehuse i Danmark vil være i stand til at tilgodese, lokale og regionale behov i sygehusvæsenet.

Bent Hansen, formand for regionerne har sagt det meget klart: Regeringen er i gang med er at privatisere sygehusvæsenet. Og det kan nok ikke siges mere klart.

Regionerne har løst sine opgaver flot ud fra de forudsætninger, der har været. Regionerne har taget hånd om ventelisterne. Til gengæld har de som tak været udsat for besparelser, der har ført til voldsomme afskedigelsesrunder. Hvorfor skal der nu skabes mere usikkerhed?

I Norge har der været statslig styring af sygehusvæsenet. Det har ikke fungeret. Nu vil nordmændene i stedet have noget i retning af den danske regionsstyring. Hvorfor? Fordi det er mere effektivt.

Vi kan kun se Venstres oplæg som valgflæsk. Det kan dog være, at partiet har forregnet sig, for befolkningen går ikke ind for en nedlæggelse af regionerne, og det gør vi heller ikke i FOA Aalborg.

Det glæder os, at oppositionen; socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale går ind for at bevare regionerne og oven i købet tilfører dem nye opgaver.