Fire FOA-medlemmer mistede dagpengene

Mister dagpenge trods ihærdig indsats

Fire af FOA Aalborgs medlemmer mistede i januar måned retten til dagpenge. Pia Sloth Iversen er en af dem! Det er sket, selvom hun har gjort alt det man anbefaler ledige. Hun har søgt ind på drømmestudiet - desværre uden held efter sjette afslag fra Pædagogisk Assistentuddannelse. Hun har tilegnet sig et års kvalificerende erfaring via job i løntilskud. Pia har været på CV-kursus, så ansøgningerne som hun sender nu er mere målrettede det enkelte job. Hver gang hun får spørgsmålet: Hvad laver du så? Bliver hun mindet på, at hun på andet år er arbejdsløs.

På Vejgaard Østre Skole har hun tilegnet sig erfaring med pædagogik, men til trods for et års relevant arbejde er det endnu ikke lykkedes hende at komme ind på studiet. Og hun har heller ikke fundet et job der gør, at hun kan optjene de fornødne timer som gør, at hun igen har ret til dagpenge. Første gang Pia fik afslag på uddannelsen ringede lederen fra Vejgaard Østre for at tilbyde Pia praktikplads på skolen, men det hjalp hende heller ikke, da forvaltningen forbeholdt sig retten til at vælge hvem der skal på uddannelse.
 
Jobsøgning – mange om buddet
-Jeg har søgt alt – cirka to jobs om ugen. Det har typisk været pædagogmedhjælperstillinger eller rengøringsjob helt ned til 15 timer om ugen, fortæller Pia. Er hun heldig får hun et afslag - oftest som én blandt 3-500 ansøgere. Siden november har Pia oven i købet vedlagt en seddel for at gøre opmærksom på, at her er tale om en person i målgruppen for et akut-job. Det skulle betyde, at hendes chancer ville være bedre, men endnu ser det ikke sådan ud. Pia bliver ved med at søge, men tror der skal mirakler til før hun er sikret job eller uddannelse. -Jeg er bare kommet der i mit liv, at nu vil jeg have en uddannelse. Mange har opfordret mig til at tage en social- og sundhedsuddannelse, men jeg mener, at det skal være noget jeg virkelig ønsker mig og sådan er det med den pædagogiske assistentuddannelse, understreger Pia.

I dag er Pia 41 år og hun har tre års erfaring som pædagogmedhjælper og dertil kommer, at hun er vokset op i en hjem, hvor hendes mor var dagplejer. -Det er hårdt at være ledig og på en måde føles hvert afslag som et angreb på mig og min person. Og samtidig kommer helt unge uden erfaring ind på uddannelsen og nu er jeg dømt ude for sjette gang, siger hun tænksomt. Samtidig står Pia overfor store valg – måske er hun nødsaget til at sælge huset? Hver dag må hun overveje, hvad hun bruger penge på.

Foreløbig har Pia Sloth Iversen 26 uger ekstra på dagpenge som følge af Finanslovsaftalen for 2012. I de uger har hun mulighed for at forbedre hendes kompetencer. De 26 uger gælder kun for ledige, som har mistet dagpengeretten i perioden 1. juli til 31. december 2012.

FOA på sidelinjen
Pia Sloth Iversen har ugentlig kontaktet FOAs Pia Pedersen, der adskillelige gange har været i kontakt med arbejdsgiver såvel som forvaltning. FOA Aalborg har gang på gang skubbet på for at få Pia i uddannelse. Det undrer FOAs næstformand, at forvaltningen ikke har set med større velvilje på uddannelse til en udfaldstruet borger. Pia Pedersen mener, at der bør tilbydes akut-uddannelse som kunne øge Pias chancer på arbejdsmarkedet betydeligt.
FOA Aalborg arbejder fortsat på at åbne døre for Pia Sloth Iversen og alle andre som risikerer at ryge ud af dagpengesystemet. Alle ledige FOA-medlemmer er velkommen til at henvende sig i FOA, som hele tiden arbejder på at skabe nye uddannelsesmuligheder for medlemmerne. Pia Pedersen arbejder fortsat på at finde en løsning for Pia Sloth Iversen.