Dansk Plejeservice
Social- og sundhedshjælper Karen Margrethe Hansen vil ikke arbejde for det private firma Dansk Plejeservice, efter medarbejderne fik besked om, at de skulle gå 5-10 kr. ned i løn.

FOA: Løndumping i Vesthimmerland

Plejefirma i Vesthimmerland fyrer alle ansatte og genansætter til lavere løn. Løndumpning af værste skuffe, mener FOA Aalborg.

Dansk Plejeservice vandt tidligere i år et udbud om rengøring til borgere i eget hjem i Vesthimmerland kommune. Firmaet havde kappet en tredjedel af den oprindelige pris og var dermed billigst. Men nu viser det sig, hvorfor Dansk Plejeservice var så billige.

”Det er jo løndumpning af værste skuffe. De lave priser, som firmaet har budt Vesthimmerland kommune, får nu konsekvenser. Ikke bare for firmaets medarbejdere men også for kommunen, som jo fremover skal levere til samme lave pris,” siger FOA Aalborgs sektorformand Jan Jensen.

Fællestillidsrepræsentant: Skal kommunens ansatte igen løbe stærkere?

Rengøring skal løses til ny lav pris
Aftalen mellem Vesthimmerland Kommune og det private firma Dansk Plejeservice betyder, at kommunen skal løse sine opgaver til samme lave pris nemlig på 248 kr. pr. time mod tidligere 374 kr. Vesthimmerland Kommune skal betale de FOA-ansatte den overenskomstmæssige løn, og samtidig løse opgaverne til samme pris som Dansk Plejeservice.

Gå 5-10 kroner ned i løn
Men meldingen fra Dansk Plejeservice til de ansatte er, at de skal gå 5-10 kroner ned i løn pr. time. Samtidig har FOA Aalborg set eksempler på, at de ansatte presses til at tilsidesætte sikkerheden.

Plejefirma til fyrede: Søg din egen stilling - til lavere løn

”Spørgsmålet er, om den kommunale hjemmehjælp også sættes under pres med risiko for, at overenskomsten bøjes eller sundheden og sikkerheden tilsidesættes,” siger Jan Jensen.

Skal ufaglært arbejdskraft tage over?
Han frygter, at den lave pris presser aktørerne i de private firmaer og Vesthimmerland Kommune til at ændre personalesammensætningen og benytte uuddannet arbejdskraft, da ufaglært arbejdskraft kan være de private firmaers og kommunens eneste mulighed for at få økonomien til at hænge sammen. Men sådan må det ikke blive, mener FOA.

”Alle visiterede ydelser bør leveres af uddannet og faglærte ansatte. Hvis opgaverne i højere grad skal løses af ufaglærte, vil der ikke være overensstemmelse mellem krav, arbejdsopgaver og de ansattes faglighed. Det går ud over kvaliteten af ydelserne og i sidste ende borgerne” siger Jan Jensen.

Vesthimmerland Kommune har haft en tilgang af kunder pr. 1. september 2014, hvor borgerne havde mulighed for at vælge. Kommunens markedsandel er i dag på 80 procent.