Dagplejer Aase Nyholm og kolleger fra Vodskov til Kick-off stormøde i Gigantium

Kommunal dagpleje skal måles og vejes

Alle de kommunale dagplejere i Aalborg Kommune har været til stormøde i Gigantium. På mødet fik dagplejerne viden om de nye planer, hvor hele organisationen nu skal undersøges af det eksterne bureau "IS IT A BIRD". ”Planen er, at de efter et kig på dagplejen, skal udarbejde en rapport med indsatsområder og fokuspunkter,” fortæller leder af dagplejen Peter Ottesen.

Farvel til 228 dagplejere på seks år
Dagplejen, som pasningstilbud for kommunens yngste, skal måles og vejes. Det initiativ er iværksat, da langt færre børn indskrives i den kommunale dagpleje. Siden 2008 er der 600 færre børn end for seks år siden. De færre børn kan IKKE alene tilskrives det faldende børnetal, og derfor skal der fokus på dagplejen som pasningstilbud. ”Den kommunale dagpleje har stået for skud i lang tid, og vi har sagt farvel til rigtig mange dagplejere, og derfor har vi brug for at kigge kritisk på vores egen organisation,” siger dagplejeleder Peter Ottesen. Derfor har medarbejderudvalget (OMU) været med i processen, og det er besluttet, at det kommunale tilbud skal kigges efter i sømmene.

Til kick off i Gigantium

Nogle af medlemmerne i OMO samt Annika og Line fra "IS IT A BIRD".

Justering af tilbuddet
På stormødet var der introduktion af innovationsbureauet "IS IT A BIRD", som skal varetage udviklingsprojektet. De har påtaget sig opgaven, og Annika Porsborg og Line Groes fortalte blandt andet, at de altid arbejder blandt de mennesker, som de skal arbejde for og tale med. De vil se på tilbuddet i den kommunale dagpleje og undersøge om det matcher familier af i dag. De vil stille spørgsmål til rutinerne og forsøge at forstå dagplejernes hverdag og udfordringer. Udover dagplejerne vil de involvere forældre, dagplejepædagoger og dagplejehjemmene, mødregrupper, pladsanvisningen - ja alle interessenter som kan sætte fokus på dagplejen. Peter Ottesen håber, at bureauet kan være med til at se på nye og anderledes indgange, og dermed justere tilbuddet. ”Vi er åbne over for nytænkning, og jeg håber, at resultatet kaster nogle vilde idéer af sig,” siger Peter med et smil. 

Klar til forandringer?
Til Kick-off blev der vist en film, som synliggjorde, at der er brug for at alle dagplejere er med på idéen og ønsker at udvikle dagplejen. Fællestillidsrepræsentant Annette Ottosen sagde bl.a. ”OMO kan ikke gøre det alene - det kræver, at vi alle er med. Der vil være nemme forandringer, men der vil nok også være kameler, som skal sluges undervejs.”  Den korte historie er, at der er færre kunder i butikken og nu skal posen rystes for at give plads til nye idéer. Ingen ved, hvor det ender, og det kan være utrygt.
Undervejs var der en fællesøvelse, hvor deltagerne skulle diskutere dagplejens største kvaliteter og de største udfordringer – blot som forsmag på projektet.

Kate Møller Nielsen

Dagplejer, Kate Møller Nielsen

Dagplejer: Lad os vende skuden
Dagplejer Kate Møller Nielsen deltog også i mødet og hendes holdning er, at der er tale om et tiltrængt kig på dagplejen. ”Vi skal have vendt skuden, så vi kan blive forældrenes foretrukne valg. Lad os få det bedste ud af den kritik, som måtte komme,” understreger Kate.
Til dagligt arbejder Kate i et gæstehus. Her har de tidligere lavet en brugerundersøgelse, og efter Kates mening er det en god måde at udvikle dagplejen på. Kate er glad og stolt over arbejdet og tilbuddet, men er overbevist om, at dagplejen kan blive bedre. Vi skal blive bedre til at formidle det gode ved tilbuddet. Forældrene skal vide, at deres barn ALTID kan blive passet her, og så tilbyder den kommunale pasning pædagogisk sparring. Desuden er der også tilbud for børn med særlige behov i basisdagplejen.

Dagplejepædagog Kristine Blom

Dagplejepædagog Kristine Blom

Dagplejepædagog: Vi skal være mere synlige
Dagplejepædagog, Kristine Blom mener, at valget af et eksternt bureau er godt og hun roser initiativet. Blandt dagplejepædagogerne har de diskuteret fremtiden – også fordi flere kolleger er blevet sagt op. Kristine håber, at projektet sætter fokus på den måde dagplejen fordeler pladser på, men også på den professionalisme som kendetegner dagplejere og dagplejepædagoger.

Det eneste som undrede Kristine til stormødet var, at dagplejepædagogerne som faggruppe ikke fik en nævneværdig rolle. ”Selvfølgelig kunne vi have bragt os selv mere i spil – det gjorde vi ikke, og derfor var vi usynlige den aften,” siger Kristine. Hun håber, at projektet kan være med til at ændre faggruppens usynlige rolle, og venter på resultatet og forventer, at det kan blive lidt nervepirrende at få resultatet.

Jytte Christensen fra FOA Aalborg siger: ”Det er et rigtig spændende initiativ, og jeg glæder mig til at høre om resultaterne. I øvrigt sætter jeg stor pris på, at FOA har været med i hele processen omkring dagplejens udviklingsprojekt.”

Hans Christian Mariegaard, Børn og unge-chef og Jytte Christensen, sektorformand i FOA Aalborgs pædagogisk sektor.

Hans Christian Mariegaard, Børn og unge-chef og Jytte Christensen, sektorformand i FOA Aalborgs pædagogiske sektor.